Svijet
0

Turski oficiri optuženi za zavjeru

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Turskoj je sedam viših časnika i formalno optuženo za pokušaj rušenja vlade, a među njima su četiri admirala, jedan general i dva pukovnika, od kojih su neki penzionisani.

To je najveći broj časnika protiv kojih je podignuta takva optužnica na civilnom sudu. Oni su bili u grupi 40-ak časnika koji su uhapšeni u ponedjeljak zbog sumnje da su sudionici urote da se u zemlji izazove haos kako bi se opravdao vojni udar.

Vlasti saslušavaju još jednu grupu viših časnika, među kojima su bivši zapovjednik ratnog zrakoplovstva i mornarice o zavjeri koja je navodno smišljena prije sedam godina, prenio je BBC u srijedu.

Na vojsku se u Turskoj tradicionalno gleda kao na zaštitnika sekularnog ustava i njeni odnosi s vladom i vladajućom Strankom pravde i razvoja (AKP), koja ima islamske korijene, veoma su napeti.

Agencije podsjećaju da su u ponedjeljak širom Turske – u Ankari, Istanbulu i Izmiru i još pet gradova – uhapšeni aktivni i penzionisani vojni časnici, mnogi nositelji visoke počasti i naziva "paša", koji su navodno planirali puč da bi zaustavili tendenciju islamizacije zemlje pod vodstvom vladajuće stranke AKP.

Među 49 uhapšenih je i bivši zapovjednik ratnog zrakoplovstva general Ibrahim Firtina, bivši zapovjednik mornarice admiral Ozden Ornek i bivši dozapovjednik glavnog stožera general Ergin Saygun.

U cijelom slučaju navodne zavjere čiji je cilj bio vojni udar ukupno je, nakon duge tajne istrage i brojnih prisluškivanja, optuženo više od 400 osoba.

Planovi za destabilizaciju države navodno su kovani od 2003. nadalje, ali visoki časnici tvrde da nisu imali nikakvih planova izvršiti vojni udar. Oni tvrde da su vojni pučevi u Turskoj stvar prošlosti i da su "planovi za udar" bili najobičnija taktička razrada moguće situacije.

Od 1960. vojska je u Turskoj četiri puta rušila vladu, a zadnji se put u upravljanje državom uplela 1997.