Turska
0

Uhapšeno još 20 osoba zbog planiranja državnog udara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zbog navodne povezanosti s planiranjem državnog udara policija je u Turskoj u četvrtak uhapsila 20 osoba, među kojima ima i aktivnih i umirovljenih oficira, javila je državna novinska agencija Anadolija.

Hapšenja su izvršena u osam gradova, a operacija je i dalje u toku, prenijela je agencija Reuters.

Operacija je dio istrage o mreži "Ergenekon", pobunjeničkoj grupi ekstremne desnice koja je, prema tvrdnjama tužitelja, planirala zbaciti vladu premijera Recepa Tayyipa Erdogana 2003. godine.

Zbog sumnje da su povezane s tom mrežom do sada je pritvoreno više od 200 osoba, među kojima su umirovljeni generali turske vojske, odvjetnici i novinari.

Tokom posljednjih nekoliko sedmica uhapšeno je više desetaka pripadnika turske vojske optuženih za urotu protiv proislamske vlade i planiranje napada na nemuslimane, čime bi se stvorili uvjete za preuzimanje vlasti.

Turska vojska, koja sebe smatra čuvarem sekularnog poretka u državi, zbacila je četiri vlade od 1960. godine, ali je njena moć oslabila posljednjih godina uslijed provođenja demokratskih reformi i nastojanja da se vojska stavi pod civilnu kontrolu.