Komentari (55)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Da bismo bolje razumjeli riječi predsjednika Erdogan “cilj je 2023 godina”, trebamo se vratiti u prošlost, davnu 1923. godinu, kada je potpisan Sporazum u Lozani. Sporazumom u Lozani Turci su se odrekli Osmanskog carstva i prihvatili modernu ideju države, pristali su tada na čelu s Mustafom Kemalom Atatürkom na ukidanje Hilafeta, pristali su i na stogodišnju eksploataciju prirodnih dobara i ruda koja se nalaze u Turskoj. Turci su u Lozani pristali na mnogo toga i odrekli se mnogo toga.
Nezamislivo je da Turska nema naftu dok njene komšije Sirija, Irak, Iran i Azerbejdžan imaju. Jugoistok Turske je regija koja je bogata naftom, ali ta nafta je zapečaćena i ne eksploatiše se, barem ne do 2023. godine. Pored nafte, Turska je bogata rudama Bora, a procjene govore da 70 % svjetske rude Bora leži na području Turske.
U mjestima Catalcam i Kiraz, u blizini turskog grada Manisa, pronađeno više od 100 tona rezervi zlata.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
na sceni su ponovo interesi velikih svjetskih sila , opšte je poznato da na teritorijama gdje većinski žive kurdi ima najviše rezervi nafte...samo je to u igri...Turska je doživjela procvat u ekonomskom i obrazovnom smislu i znat će iskoristiti te svoje prednosti da prevaziđe ove probleme koji se vještački prave kao što su uostalom izazvani u svim muslimanskim zemljama
Turska ima obavezu, tj. ugovor iz Švajcarske (1913) po kojem se obavezuje da ne smije eksploatiše naftu i plin do 2023.
Turizam bye bye. KGB (FSB) još uvijek zna kako, pa ti brko ruši.
@etludoa Ne volim ni jedne ni druge, slobodno nek se tamane. Mada iskreno mislim da će cigani gore proći jer Rusima je ratovanje u krvi. Neće kruha jesti ali za vojske ne smije faliti.