{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turski ministar Bagis: Islam je evropska realnost

3.4.2013. u 10:54
2
2
Turski ministar Bagis: Islam je evropska realnost
2
Turski ministar Bagis: Islam je evropska realnost
Egemen Bagis (Foto: AFP)
"Islam je realnost za Evropsku uniju i Evropljani neće dobiti ništa od toga ako budu zabijali glave u pijesak", izjavio je turski ministar za Evropsku uniju Egemen Bagis.
"Islamofobija je vidljivija od islama u Francuskoj, ali i diljem Evrope", rekao je Bagis, odgovarajući na izjavu francuske desničarke Marine Le Pen, koja je kazala da je islam "više vidljiv" nego prije u Francuskoj. "Znamo za izjave gospođe Le Pen u vezi sa Turskom i našim vrijednostima, ali se ne brinemo previše", poručio je Bagis, piše turski list Hurriyet.

Blizu 11 posto francuske populacije su muslimani, a 8-9 posto stanovništva u državama članicama EU također su islamske vjeroispovijesti. Ovaj broj će se povećati na 15 posto u Evropi 2030. godine.

Le Pen je u nedavnom intervjuu kazala da ona nije imala problem s Turskom, ali da je glavni problem u Francuskoj sve veća "vidljivost" islama. Ona je također rekla da je protiv članstva Turske u EU te da ne može shvatiti zašto Turska traži članstvo u Uniji iz koje svi žele izaći. Priznala je, međutim, da se EU dosad nije korektno odnosila prema Ankari.

"Evropljanima bi bilo korisno da pokušaju razumjeti prave poruke islama: mir, bratstvo, simpatije. Kriza kroz koju Evropa prolazi je znak da nisu na pravom putu. Gospođa Le Pen ne treba eksploataciju. Umjesto toga, ona treba komunicirati s francuskom javnosti. Ona i ljudi poput nje bi trebali uvidjeti da vođenje politike preko leđa Turske više ne funkcioniše", zaključio je Bagis.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: