{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turski ministar Bagis: Islam je evropska realnost

3.4.2013. u 10:54
2
2
Turski ministar Bagis: Islam je evropska realnost
2
Turski ministar Bagis: Islam je evropska realnost
Egemen Bagis (Foto: AFP)
"Islam je realnost za Evropsku uniju i Evropljani neće dobiti ništa od toga ako budu zabijali glave u pijesak", izjavio je turski ministar za Evropsku uniju Egemen Bagis.
"Islamofobija je vidljivija od islama u Francuskoj, ali i diljem Evrope", rekao je Bagis, odgovarajući na izjavu francuske desničarke Marine Le Pen, koja je kazala da je islam "više vidljiv" nego prije u Francuskoj. "Znamo za izjave gospođe Le Pen u vezi sa Turskom i našim vrijednostima, ali se ne brinemo previše", poručio je Bagis, piše turski list Hurriyet.

Blizu 11 posto francuske populacije su muslimani, a 8-9 posto stanovništva u državama članicama EU također su islamske vjeroispovijesti. Ovaj broj će se povećati na 15 posto u Evropi 2030. godine.

Le Pen je u nedavnom intervjuu kazala da ona nije imala problem s Turskom, ali da je glavni problem u Francuskoj sve veća "vidljivost" islama. Ona je također rekla da je protiv članstva Turske u EU te da ne može shvatiti zašto Turska traži članstvo u Uniji iz koje svi žele izaći. Priznala je, međutim, da se EU dosad nije korektno odnosila prema Ankari.

"Evropljanima bi bilo korisno da pokušaju razumjeti prave poruke islama: mir, bratstvo, simpatije. Kriza kroz koju Evropa prolazi je znak da nisu na pravom putu. Gospođa Le Pen ne treba eksploataciju. Umjesto toga, ona treba komunicirati s francuskom javnosti. Ona i ljudi poput nje bi trebali uvidjeti da vođenje politike preko leđa Turske više ne funkcioniše", zaključio je Bagis.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: