Turska
0

Erdogan: Hollande mora objasniti razloge sastanka sa teroristima

Anadolija
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan održao je govor na 8. Generalnoj redovnom sastanku Udruženja privrednika ASKON u Istanbulu rekavši kako Turska vodi oštru brobu protiv terora. 

"Želimo da više ne pogine nijedan vojnik, i da ne plače nijedna majka. Riješit ćemo i ovaj problem, danas ili sutra, ali riješit ćemo. To je jedina stvar koja stoji Turskoj na putu ka većem uspjehu, razvoju, miru i bratstvu. Odlučni smo i optimistično gledamo na razvoj situacije, ali ujedno smo i vrlo oprezni. Šta god da nam predstoji na tom putu, mi ćemo se neumorno boriti za mir i jedinstvo", poručio je Erdogan. On je rekao da terorizam nije nikad odgovor i da se ne može ništa postići terorom.

"Za terorizam ne postoji opravdanje niti izgovor. Pogotovo ne danas, kada je demokratija na tako visokom nivou, kada su prava i sloboda cijenjeni i kada su otvoreni svi politički kanali. Niko ne može za terorizam reći da je prihvatljiv niti da je logičan", izjavio je turski premijer.

On je pozvao francuske vlasti da hitno rasvijetle ubistva tri članice terorističke organizacije PKK u Parizu.

“Francuski predsjednik Francois Hollande mora hitno objasniti zašto se sastao sa članovima ove terorističke organizacije i o čemu su razgovarali. Ono što je jako interesantno jeste da je francuski predsjednik u pismenom saopćenju naveo da se 'redovno sastaje' sa članovima terorističke PKK-a. Kako se predsjednik može redovno sastati sa članovima organizacije koju je EU proglasila terorističkom? Kakva je to politika?”, kazao je Erdogan.

Napomenuo je i da je Francuska neodgovorno i neoizbiljno postupila nakon ubistava u Parizu.

“Odmah su odbacili mogućnost da se možda radi o unutrašnjim razmiricama u terorističkoj organizaciji. Odmah su neodgovorno optužili druge, a zar ova teroristička organizacija do sada nije izvela bezbroj pogubljenja”, rekao je turski premijer.