Svijet
57

Turski državni mediji: Članovi FETO-a slobodno djelovali u BiH

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Turski državni mediji u utorak su prenijeli izjavu neimenovanog vojnog oficira kako su pojedini pučisti u sklopu oružanih snaga služili u misijama na tlu Bosne i Hercegovine i Kosova.

Prema nepotvrđenim informacijama, riječ je o oficirima koji su služili u turskom bataljonu u sklopu NATO-a i specijalne misije Evropske unije. Prema pisanju turskih državnih medija, nije isključena mogućnost da je navodna teroristička organizacija FETO na Kosovu pronašla plodno tlo.

Također, samim tim se pojačava pretpostavka da su članovi te organizacije "slobodno djelovali" na tlu Bosne i Hercegovine, prenosi Sputnik.

Kako se u saopćenju navodi, Kosovo i Albanija su države koje ne čine ništa što se kosi sa vanjskom politikom Sjedinjenih Američkih Država. To mišljenje u Ankari stvara sumnju kako bi te zemlje mogle služiti kao "odskočna daska za terorističke organizacije".

Podsjećamo, vlasti u Ankari od SAD-a traže izručenje Fetullaha Gulena, političkog i vjerskog vođe za kojeg zvanična Turska smatra da stoji iza pokušaja državnog udara 15. jula. Također, Ankara je ove sedmice putem Turske ambasade na Kosovu urgirala vladi te zemlje da preduzme nešto u slučaju novinara koji je pisao "neprihvatljive statuse" na društvenoj mreži Facebook.