Svijet
0

Turski borbeni avioni i trupe na granici sa Sirijom

Klix.ba
Kako bi pojačala odbranu na granici sa Sirijom, Turska je poslala dodatne trupe i oružje na jugoistok zemlje. Ranije ove sedmice Turska je poslala pojačanja na jug nakon poziva Washingtona na vojni udar na Siriju.

Turska vojska je dodatne jedinice stacionirala u Suruc, a kamioni, oklopna vozila i tenkovi poslani su u zapovjedništvo u Gaziantepu.

Lokalni list Hurriyet javlja kako turski borbeni avioni patroliraju iznad granice, usljed "pojačane aktivnosti u oblasti".

U pograničnom sirijskom gradu Yayladagi postavljene su automatske jedinice sa Stinger raketama za zračnu odbranu, javlja Reuters.

Tokom prošle sedmice, Turska je prebacila čitave konvoje vojnih vozila sa opremom i osobljem u baze na jugoistočnoj granici.

Pojačanja su poslana i u provinciju Kilis, na samoj granici sa Sirijom, te provinciju Hatay. Turske oružane snage uspostavljaju i novu bazu na planini Kel, iznad sirijskog obalnog grada Latakie. Vojna oprema se montira na samom vrhu planine.

Nije objašnjeno šta je izazvalo odluku za slanje pojačanja na granicu, budući da turska vojska i Ministarstvo odbrane nisu željeli komentarisati svoje odluke.

Lokalni mediji nagađaju da ovaj potez može biti povezan sa eksplozijom krijumčarenog tovara municije, koja je ubila šest osoba na granici. Turski mediji pretpostavljaju da će dodatne trupe prve odgovoriti na mogući sirijski napad.

Turski premijer Tayyip Erdogan nedavno je ponovio kako je Turska, koja otvoreno podržava pobunjeničku opoziciju, spremna učestvovati u međunarodnoj koaliciji protiv Sirije.

Turska je tokom čitave godine pojačavala sigurnost duž 900 km duge granice sa Sirijom.

U međuvremenu, Kongres SAD-a raspravlja o davanju zelenog svjetla za vojnu intervenciju u Siriji.