Svijet
0

Turska raspoređuje trupe duž granice sa Sirijom

FENA
Turska je rasporedila dodatne trupe kako bi ojačala svoju dugačku granicu sa Sirijom u slučaju eventualne intervencije u ovoj zemlji, izvjestili su u četvrtak turski mediji.

Konvoj od 20 oklopnih vozila raspoređen je u srijedu navečer na sirijskoj granici, u pokrajini Hatay, na jugu Turske, javila je agencija Dogan.

Državna agencija Anadolija je javila da su pojačane trupe koje su raspoređene od početka sirijskog sukoba 2011. godine na osjetljivim dijelovima zajedničke granice, naročito u Gaziantepu.

Od početka 2012. godine, Turska je znatno pojačala svoje jedinice na sirijskoj granici s tenkovima i artiljerijskim baterijama. NATO-vi raketi Patriot raspoređene su u nekoliko gradova na jugu.

Turska, članica NATO-a, koja je prekinula odnose sa svojim bivšim sirijskim saveznikom, zbrinula je više od 500.000 sirijskih izbjeglica na svom tlu. Ona podržava multilateralnu intervenciju protiv ove zemlje nakon što je vojska 21. augusta izvela hemijski napad blizu Damaska, za koji Turska optužuje režim predsjednik Bashara al-Assada.