Iskorak za državu
15

Turski bespilotni borbeni avion Kizilelma obavio prvi let

F. H.
Foto: Twitter / @Selcuk
Foto: Twitter / @Selcuk
Najnoviji turski borbeni bespilotni avion Kizilelma izveo je svoj prvi let, objavio je Baykarov glavni tehnološki direktor (CTO) Selcuk Bayraktar.

"Naš 20-godišnji san u našoj nacionalnoj dron avanturi danas se ostvario! Bayraktar Kizilelma, prvi turski vojni avion bez posade, obavio je svoj prvi let", napisao je Bayraktar.

Nacionalni sistem bespilotnih borbenih letjelica (MIUS), nazvan Kizilelma (Crvena jabuka), s niskim radarskim odrazom i subsoničnom brzinom, važan je i strateški projekt jer se od njega očekuje da će osigurati Turskoj samodostatnost po pitanju zračnih snaga.

Važnost ovog projekta je posebno naglašena nakon što je Turska isključena iz projekta F-35 koji su trebali da polijeću sa nosača aviona koje pravi u saradnji sa Španijom. Kizilelma će imati sposobnost polijetanja i slijetanja sa nosača aviona sa kratkom pistom.

Brzi bespilotni borbeni avion Kizilelma predstavlja značajno proširenje sposobnosti sporih izviđačkih i bespilotnih letjelica koje nose projektile.

Kompanija je rekla da će Kizilelma s autonomnim manevriranjem moći djelovati u tandemu s upravljanim letjelicama i da može nositi rakete zrak-zrak.

Borbeni mlazni avion bez posade predviđen je za izvođenje mnoštva vojnih akcija, kao što su strateški udari, bliska zračna podrška, raketni napadi, suzbijanje neprijateljske protivzračne odbrane i uništavanje neprijateljske protivzračne odbrane.

Predviđeno je da može letjeti pet sati i doseći brzine do 800 kilometara na sat.