Svijet
6

Turski avion pao zbog greške pilota?

SRNA
Britanski dnevnik Telegraph piše da su turske tvrdnje da je Sirija oborila jedan od njenih borbenih aviona stavljene pod znak pitanja, jer rezultati ispitivanja nisu pokazali tragove eksploziva na olupini letjelice.

Britanski dnevnik ističe da rezultati istrage bacaju novo svjetlo na incident, koji je izazvao veliku diplomatsku krizu između dvije zemlje i zbog kojeg je Turska duž granice sa Sirijom stacionirala raketne baterije.

Sirija je sama priznala da je oborila borbeni avion, pri čemu su poginula oba pilota, sa projektilom zemlja-vazduh i predsjednik Bashar al Asad je izrazio željenje zbog incidenta dok je insistirao da je letjelica ušla u sirijski vazdušni prostor.

Telegraph ukazuje i na to da se stiče utisak da, nakon objavljenih rezultata testova, turske vlasti uzmiču od kategorične procjene da je avion oboren i da nisu konstatovali da je "letjelicu oborila Sirija" već umjesto toga navode - "naš avion za koji Sirija tvrdi da je oborila".

List ocjenjuje da sve ukazuje, pošto su stručnjaci zaključili da je avion pao vjerovatno zbog ljudske greške, jer piloti nisu uspješno izveli manevar izbjegavanja, na to da će Turska i dalje nastaviti da za gubitak letjelice okrivljuje Siriju.

"Bolje je ne donositi različite zaključke držeći se određenih nijansi. Turski avion je oboren i sirijska vlada je saopštila da je to učinila", rekao je portparol turske vlade Bulent Arinč, prenosi Telegraph.