Svijet
0

Gul: Turska će poduzeti mjere protiv Sirije zbog obaranja aviona

FENA
Abdulah Gul
Abdulah Gul
Turski predsjednik Abdulah Gul izjavio je da će njegova zemlja poduzeti "neophodne" mjere protiv Sirije, dan nakon što je Damask objavio da je oborio turski avion.

"Nema zataškavanja. Nema sumnje da će neophodni koraci biti poduzeti", navodi turska državna novinska agencija Anadolija Gulovu izjavu.

On nije precizirao kakve će tačno biti turske mjere protiv Sirije.

Turski predsjednik je rekao da njegova zemlja i dalje utvrđuje pod kojim se tačno okolnostima dogodio incident s avionom, i da li je avion zapravo oboren u turskom zračnom prostoru.

Avion je pao u Sredozemno more, 13 kilometara od sirijskog grada Latakije, saopćile su turske vlasti.

Prema izvještajima turskih medija, obalne straže dvije zemlje u subotu zajednički tragaju za dva nestala pilota koja su bila u avionu. Incident je pogoršao ionako loše odnose između dvije zemlje koje su prije izbijanja pobune u Siriji u martu prošle godine bile saveznice.

Ankara je postala jedan od najoštrijih kritičara režima u Damasku, zbog brutalnog obračuna s pobunom u zemlji.

Gul je ranije izjavio da je turski vojni avion koji je oborila sirijska vojska možda narušio zračni prostor te zemlje, ali da je to vjerovatno učinjeno nenamjerno, javio je AFP.

"Borbeni avioni neki put lete iznad ali i preko nacionalne granice, i ako uzmete u obzir njihovu brzinu u letovima iznad mora, to su stvari koje se dešavaju nenamjerno, samo zbog brzine tih aviona", rekao je Gul za Anadoliju.

On je kazao i da je Turska stupila u kontakt sa Sirijom zbog obaranja aviona, mada je Turska u martu povukla svoje diplomate iz ambasade u Damasku, i protjerala sirijske diplomate iz ambasade u Ankari, zbog povećanog nasilja u Siriji.

"Mi smo povukli svog izaslanika iz Sirije iz sigurnosnih razloga. To ne znači da mi nemamo kontakte s Damaskom", kazao je Gul.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu sastao se u subotu s komandantima vojske i šefom obavještajnih službi, kako bi razmotrili daljnje korake povodom jučerašnjeg incidenta.

Sastanak je trajao dva sata, a u razgovoru su učestvovali zamjenik načelnika generalštaba turske vojske, viši vojni komandanti i šef Nacionalne obavješajne agencije. Bilo je reči i o potrazi za nestalim pilotima.

Zamjenik turskog premijera Bulent Arinc izjavio je da avion koji je oborila Sirija nije bio borbeni već avion za izviđanje.

Turski mediji su javili da je riječ o avionu Phantom F-4, supersoničnom lovcu koji može da nosi opremu za izviđanje.