Haldun Koc
1

Turski ambasador u BiH objasnio kakve bi promjene referendum mogao donijeti njegovoj zemlji

Piše: A. Z.
Haldun Koc (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Haldun Koc (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Državljani Turske 16. aprila će izaći na referendum o ustavnim promjenama koje će, u slučaju podrške, predsjedniku države Recepu Tayyipu Erdoganu omogućiti veće ovlasti. Zbog referenduma je Erdogan na "ratnoj nozi" s Njemačkom i Holandijom koje su zabranile referendumske mitinge, a Erdogan najviše računa upravo na podršku iseljenika.

Turci su od 27. marta do 9. aprila 2017. godine glasali na 486 glasačkih mjesta u 120 diplomatsko-konzularnih predstavništava u 57 zemalja. Glasanje je 8. i 9. aprila održano i u Ambasadi Turske u BiH, a ambasador Haldun Koc za Klix.ba je objasnio šta bi ustavne promjene značile za Tursku.

"Ustavnim promjenama koje su predmet referenduma bit će omogućeno da predsjednik republike bude na čelu izvršne vlasti, da predsjednik imenuje zamjenike predsjednika, ministre i neke visoke javne dužnosnike, kao i da se o krivičnoj odgovornosti predsjednika može provesti parlamentarna istraga i uputiti vrhovnom sudu", kazao je Koc.

Ističe da ustavne promjene predviđaju i povećanje broja parlamentarnih zastupnika u Velikoj turskoj narodnoj skupštini sa 550 na 600, spuštanje najniže dobne granice za parlamentarne zastupnike sa 25 na 18 godina te organizovanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora istog dana i svakih pet, umjesto svake četiri godine.

"Predviđa se, također, da Velika turska narodna skupština može pokrenuti parlamentarnu istragu o zamjenicima predsjednika i ministrima. Promjene bi omogućile da parlamentarni zastupnici mogu uputiti pitanja pismenim putem zamjenicima predsjednika i ministrima. Sve ove ustavne promjene su na demokratski način upućene na referendum", poručio je Koc.

Opozicija je u nekoliko navrata kritikovala Erdogana da je referendum pokušaj nametanja autoritarne vlasti, što je on oštro demantovao. Ukoliko reforme budu usvojene, Erdogan bi na vlasti mogao ostati do 2029. godine.