Svijet
60

Erdogan protiv Hizmeta: Turske vlasti uhapsile 55 visokih policijskih zvaničnika

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Turske vlasti su u utorak uhapsile 55 policijskih zvaničnika zbog navodne korupcije i zloupotrebe radnog mjesta. Akcija je provedena u 22 grada diljem Turske.

Optuženi se terete za špijunažu, ilegalna prisluškivanja, ugrožavanje privatnosti, krivotvorenje dokaza i službenih dokumenata, kršenje tajnosti istrage itd.

Riječ je o, kako prenosi CNN Turk, kontraudaru turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana na pripadnike džemata Hizmet pod kontrolom Fethullaha Gulena, turskog učenjaka koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, i to nekoliko sedmica prije izbora u ovoj državi.

U saopćenju tužilaštva navedeno je da nisu pronađeni dokazi o formiranju grupe koja je ranije istraživana pod kodnim imenom. Pronađeni su dokazi o udruživanju cilju formiranja grupe koja je nelegalno pratila i snimala razgovore turskog premijera i ministara sa stranim zvaničnicima.

"U okviru istrage grupe Selam-tevhid izdat je nalog za lišavanje slobode 76 policijskih službenika. Do sada je u stanice policije dovedeno njih 52", navodi se u saopćenju, prenijela je Anadolija.

Četrdeset visokih zvaničnika, kao i nekoliko njih koji su u penziji, uhapšeno je u Istanbulu, uključujući i bivšeg šefa antiterorističke jedinice istanbulske policije, Omera Kosea. Uhapšen je i bivši šef odjela za borbu protiv terorizma policije u Istanbulu.

Petnaestak drugih uhapšeni su na različitim lokacijama, u okviru velike akcije protiv pokreta Fetullaha Gulena, bivšeg saveznika premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

Turske vlasti smatraju odgovornim Gulena za, navodno, manipuiranje istagom o velikom korupcijskom skandalu u kojem su sudjelovali premijer i njegovi saradnici. Istragom su, prema Erdoganovoj verziji, učestvovali policijski zvaničnici koji su povezani sa široko rasprostranjenim pokretom Hizmet.

U velikoj akciji koju je istanbulska policija provela rano jutros, izvršen je pretres na 200 adresa. Lokalne televizije prenijele su snimke hapšenja i izvođenja uhapšenih policijskih zvaničnika iz kuća s lisicama na rukama.