Tayyip Recep Erdogan
0

"Turska želi pomoć Njemačke na putu ka EU"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Premijer Turske Tayyip Recep Erdogan zatražio je od njemačke kancelarke Angele Merkel da pomogne Turskoj ukoliko dođe do zastoja na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, što bi moglo da se desi zbog spora s Kiprom.

Erdogan je, na sastanku s Merkel i turskim i njemačkim poslovnim liderima, govorio o opasnosti do koje će doći ako Turska do kraja godine ispuni sva poglavlja pristupnih pregovora s EU, osim onih koja su blokirana zbog kiparskog pitanja.

Šta će se dalje desiti, da li preostala poglavlja mogu biti revidirana ili će EU donijeti novu odluku o tom pitanju, upitao je Erdogan, dodajući da bi u takvoj situaciji Ankara mnogo očekivala od Njemačke.

Merkel je izjavila da pregovori o evropskim integracijama Turske nisu ograničeni, ali je preporučila da Ankara izabere "privilegovano partnerstvo" s EU, prenosi Reuters.

Turska je, međutim, odlučna da ne želi ništa manje od punog partnerstva, negodujući zbog sporog napredovanja procesa eurointegracija, u kojima najveću prepreku predstavlja spor s Kiprom. Od početka pregovora o ulasku u EU 2005. godine, Turska je otvorila 12 od 35 poglavlja, ali je 18 poglavlja i dalje blokirano uglavnom zbog Kipra.

U osam oblasti EU je suspendovala pregovore 2006. jer Turska nije ispoštovala dogovor iz 2005. godine, poznat kao "protokol Ankara", kojim je trebalo da dozvoli brodovima i avionima Republike Kipar, koja je od 2004. godine član EU, da koriste njene luke i aerodrome.

Merkel je izjavila da pregovarački proces mora biti nastavljen i da je u ovom trenutku "protokol Ankara" vjerovatno najveća prepreka.

"To je razlog što neka poglavlja nisu otvorena", rekla je njemačka kancelarka.

Kipar je blokirao još šest poglavlja, a Francuska četiri poglavlja u oblasti ekonomije.

Kiparski Turci žive u sjevernom dijelu podijeljenog ostrva, a 1983. su proglasili nezavisnu državu, koju priznaje samo Turska i koja se poslije prijema Republike Kipar u EU, našla u izolaciji.

Ankara želi da EU prvo okonča izolaciju kiparskih Turaka, nadajući se da će pregovori o ponovnom ujedinjenju donijeti rezultate.

Turski zvaničnici sada strahuju da će pregovori o ujedinjenju propasti ako predsjednik kiparskih Turaka Mehmet Ali Talat izgubi na izborima slijedećeg mjeseca i da bi to moglo da dovede do zastoja na putu Turske ka EU.

Merkel je pozvala Tursku da bude spremna da podrži odluku o uvođenju sankcija Iranu preko Ujedinjenih nacija, ukoliko Teheran jasno ne pokaže međunarodnoj zajednici da nema ambicija za pravljenje atomskog oružja, ali je Erdogan izjavio da je Ankara rezervisana prema uvođenju ekonomskih sankcija toj zemlji.