Svijet
0

Turska protiv privilegovanog partnerstva sa EU

SRNA
Egemen Bagis
Egemen Bagis
Turska je danas kritikovala prijedlog njemačkog kancelara Angele Merkel o "privilegovanom partnerstvu" Istanbula sa EU uz obrazloženje da takav status ne postoji u bloku 27-ice.

"Privilegovano partnerstvo jednostavno ne postoji i ono nema pravnu osnovu u EU", rekao je turski ministar za evropske poslove Egemen Bagis.

Merkel u ponedjeljak putuje u Tursku u dvodnevnu posjetu tokom koje će se razmatrati duboke podjele među liderima Turske i EU oko evropskih aspiracija te zemlje.

Ona je ranije rekla da će tokom ove posjete insistirati na "privilegovanom partnerstvu" za Tursku umjesto punopravnog članstva u EU.

"Postoje mnoge veze Turske i EU, pristupni pregovori uključuju 35 poglavlja. Uvjerena sam da se o 28 poglavlja  može razgovarati i to će zaista značiti privilegovano partnerstvo", rekla je Merkel, piše list "Milijet".

Merkel je naglasila da pristupni pregovori Turske nemaju rok trajanja, ali nema ni garancije za članstvo.

Od početka pregovora 2005. godine Turska je uspjela da otvori samo 12 od 35 zadatih poglavlja  koje zemlje kandidati moraju da završe.
Proces je usporen i lošim tempom reformi u Turskoj i zabranom kiparskim brodovima da pristupe turskim lukama. Turska ovim krši sporazum o carinskoj uniji sa EU, čiji je Kipar član.

Osim Njemačke, Francuska je drugi glasan protivnik evropskih aspiracija Turske.

Ove dvije zemlje vjeruju da za ovu ogromnu, relativno siromašnu državu od oko 71  milion većinom muslimanske populacije nema mjesta u Evropi.

Ovo osjetljivo pitanje vjerovatno će biti jedno od tema tokom posjete turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana Francuskoj  početkom aprila.

Erdogan  je kritikovao protivljenje francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja evropskim aspiracijama Ankare kao nelogično.