Ahmet Davutoglu
0

"Turska želi normalizirati odnose s Armenijom"

FENA
Ahmet Davutoglu (Foto: Reuters)
Ahmet Davutoglu (Foto: Reuters)
Turska će nastaviti ulagati napore u normalizaciju odnosa s Armenijom, iako je odbor američkog Kongresa usvojio nacrt rezolucije da je masovni pokolj koji je u vrijeme raspada Otomanske imperije izvršen nad Armenima bio genocid, izjavio je u petak turski šef diplomatije Ahmet Davutoglu u Ankari na konferenciji za novinare.

On je, međutim, kazao da je ratifikacija protokola o normalizaciji odnosa u turskoj skupštini pod znakom pitanja, javio je Reuters.

Turska i Armenija su prošle godine potpisale povijesni protokol o otvaranju granica, koji se smatra presudnim za dugoročni mir i stabilnost na jugu Kavkaza, ali ga parlamenti dviju zemalja još nisu usvojili.

Odbor za vanjsku politiku Zastupničkog doma američkog Kongresa u četvrtak je usvojio neobavezujuću rezoluciju kojom se pokolj nad Armenima proglašava genocidom, zbog čega je Turska pozvala na konsultacije svojeg ambasadora u Washingtonu.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u četvrtak da bi to moglo nanijeti štetu odnosima između Turske i SAD-a, odnosno osujetiti namjeru Baracka Obame da izgradi strateško partnerstvo s Turskom.

Na pitanje novinara da li Turska razmatra mjere protiv SAD-a ili američke politike u područjima poput Afganistana, Davutoglu je odgovorio kako je prerano govoriti o tome.

"Za nas je to pitanje nacionalnog ponosa. Razgovarat ćemo s predsjednikom i premijerom, ali sada je prerano govoriti o konkretnim mjerama", rekao je ministar Davutoglu, prenosi britanska agencija.

Turska priznaje da su mnogi Armeni stradali u vrijeme raspada Otomanske imperije ali poriče da se radilo o genocidu. Armeni, međutim, uporno tvrde da je ubijeno milion i po pripadnika toga naroda i da je to bio genocid.