Mariupolj
160

Turska želi evakuisati ranjenike i civile iz Azovstala: Naš brod je spreman

V. K.
Ruska vojska svakodnevno bombarduje Azovstal (Foto: EPA-EFE)
Ruska vojska svakodnevno bombarduje Azovstal (Foto: EPA-EFE)
Glasnogovornik i savjetnik turskog predsjednika Ibrahim Kalin izajvio je kako je Ankara spremna poslati brod za evakuaciju civila i ukrajinskih boraca iz fabrike Azovstal u Mariupolju.

U intervjuu za Reuters, Kalin je naglasio kako Turska ima spreman plan za evakuaciju te da se on može realizovati u bilo kojem trenutku.

"Prema planu, ljudi evakuisani iz Azovstala bit će prevezeni kopnom u luku Berdjansk koja se, kao i Mariupolj, nalazi na Azovskom moru. Turski brod će ih nakon toga prevesti preko Crnog mora do Istanbula. Bit će nam drago da to uradimo, mi smo spremni. Brod je spreman da krene i prebaci ranjenike i civile u Tursku", rekao je Kalin.

Iako se ruski i ukrajinski zvaničnici nisu oglašavali povodom mogućeg prevoza ranjenika i civila u Tursku, do sada su nekoliko puta izjavljivali kako se svakodnevno vode pregovori o evakuaciji vojnika.

Kada je riječ o ruskoj strani, Kalin je rekako kako se stav ove države mijenja iz dana u dan.

"Oni gledaju na sigurnosnu situaciju na terenu i drugu dinamiku, svoje pregovore, vlastitu unutrašnju koordinaciju. Zbog toga, ponekad je veoma teško dobiti čvrst odgovor ili posvećenost ovom pitanju bilo koje strane", zaključio je Kalin.