Svijet
0

Turska vojska treba prihvatiti izbor Gula za predsjednika

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Turska vojska treba prihvatiti neminovni izbor Abdullaha Gula za predsjednika Turske, ocjenjuje u utorak britanski The Times osvrćući se na izbor predsjednika u turskom parlamentu.

List smatra da je tursku vojsku, instituciju koja i dalje uživa najveću popularnost i poštovanje u zemlji, iznenadio veliki izborni uspjeh stranke premijera Recepa Tayyipa Erdogana i njegovoga bliskog saradnika ministra vanjskih poslova Gula na parlamentarnim izborima.

To i činjenica da su Sjedinjene Države i Bruxelles oštro upozorili generale da bi eventualna vojna intervencija bila skupa greška uticali su na vojsku, koja u sebi vidi čuvara sekularne ostavštine Kemala Mustafe Ataturka, da se, za razliku od ranijeg neskrivenog upozorenja Gulu, čovjeku stranke s dubokom islamističkom prošlošću, ovaj put ne oglašava.

Vojska zato želi sačekati i vidjeti kako će se aktuleni šef diplomatije ponašati kao predsjednik.

Ali, nastavlja Times, ako vlada izgubi popularnost ili se premijer Erdogan zbog Kipra sukobi sa vojnim establišmentom koji je, za razliku od ministara, manje sklon fleksibilnosti kada se govori o podijeljenom otoku, nema sumnje da bi turska vojska mogla reagirati.

Zato će, zaključuje Times, i vojska, i Evropska unija ali i širi muslimanski svijet pažljivo motriti premijera Erdogana i njegovo nastojanje da održi delikatnu ravnotežu.