Svijet
0

Turska vlada zatražila odobrenje parlamenta za napad na Kurde

FENA
Turska vlada je u ponedjeljak zatražila od parlamenta dozvolu da započne napad na kurdske separatiste na sjeveru Iraka usprkos strahovanjima Washingtona da bi to moglo izazvati haos u jednom od najmirnijih dijelova Iraka.

Glasnogovornik turske vlade Cemil Cicek (Džemil Čiček) izjavio je kako se Turska još uvijek nada da se može izbjeći vojna akcija protiv Kurda koji koriste planine na sjeveru Iraka kao bazu odakle napadaju ciljeve u Turskoj.

"Ipak, najbolnija stvarnost naše zemlje, naše regije, jeste stvarnost terora", rekao je Cicek.

Očekuje se da će parlament u srijedu odobriti odluku vlade, koja će važiti godinu dana i podrazumijevati višestruke prelaske turske vojske na iračku teritoriju, prenijela je agencija Reuters.

Turska je ključni saveznik SAD-a na Bliskom istoku i ključna članica NATO-a u toj regiji, ali je uticaj Washingtona na Ankaru ozbiljno poljuljan nakon odluke američkih kongresmena da masovna ubistva Armena koja su počinili Turci u Otomanskom carstvu 1915. godine nazovu genocidom.

Turska lira je u ponedjeljak pala više od dva posto u odnosu na američki dolar zbog ratnohuškačke retorike koja vlada u Turskoj već nekoliko dana, a cijena nafte je skočila na 85 dolara po barelu.

Premijer vlade desnog centra Recep Tayyip Erdogan je pod snažnim pritiskom javnosti, koja od njega traži da vojska napadne pripadnike Radničke partije Kurdistana (PKK) koji se bore za nezavisnu državu na istoku Turske.