Svijet
13

Turska rasporedila tenkove i oklopna vozila na dijelu granice sa Sirijom

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Turska je zbog intenziviranja sukoba između terorističke organizacije ISIS i kurdskih grupa u sirijskom gradu Kobani, poznatom i kao Ayn Arab, u blizini turske granice, na samoj graničnoj liniji prema Siriji, rasporedila tenkove i oklopna vozila.

Kobani je grad u pokrajini Halep u sjevernoj Siriji, na samoj granici sa Turskom.

Turski tenkovi i oklopna vozila raspoređeni su na brdima u blizini graničnog prelaza Mursitpinar, u gradiću Suruc, u Turskoj. Do sada je na tom području raspoređeno oko 20 vojnih vozila.

Istovremeno, iz gradića Suruc može se vidjeti dim koji se širi iznad regiona Kobani u Siriji.

Snage sigurnosti Turske nisu dozvolile prolazak civilnim vozilima i građanima u mjestu Yumurtalik zbog rizika koji predstavljaju sukobi na drugoj strani granice.

Više od mjesec dana u tom dijelu Sirije traju žestoki sukobi između ISIS-a i kurdskih grupa.

Sukobi su, kako navode mještani, intenzivirani jučer i popraćeni sve češćim zvucima granata. U nekoliko navrata naselje Mursitpinara u Surucu jučer su pogodili i komadi metaka i geleri.

Minobacačka granata, za koju se vjeruje da je bačena sa tog područja u Siriji, pogodila je privatnu kuću u naselju Veliki Kendirci u Surucu, u Šanliurfi, u Turskoj. Guverner Šanliurfe Izzettin Kucuk za AA potvrdio je da su dvije osobe ranjene u kući pogođenoj granatom.

Teroristička organizacija ISIS tokom prethodnih nekoliko mjeseci zauzela je nekoliko gradova u Iraku i Siriji gdje provodi nasilje, posebno protiv pripadnika manjinskih skupina. ISIS je 29. juna saopćio da osniva halifat, a na čelo te države imenovali su svoga čelnika Abu-Bakra Al-Baghdadija.

Teroristička organizacija ISIS, koja oružano djeluje u Iraku i Siriji, do sada je kidnapovala i odsijecanjem glave ubila dva američka novinara Jamesa Foleya i Stevena Sotloffa, te škotske i britanske humanitarce Davida Hainesa i Alana Henninga, javlja Anadolu Agency (AA).