{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na naselje u turskom gradiću Suruc pale tri granate iz pravca Kobanija

A
18.10.2014. u 18:30
0
13
Na naselje u turskom gradiću Suruc pale tri granate iz pravca Kobanija
0
Na naselje u turskom gradiću Suruc pale tri granate iz pravca Kobanija
Foto: AFP
Na naselje Mursitpinar u gradiću Suruc, u Turskoj, u blizini sirijske granice pale su tri granate za koje se vjeruje da su bačene iz pravca Kobanija gdje se već nekoliko sedmica vode žestoki sukobi terorističke organizacije IDIL i kurdskih grupa.
Naime, tri granate su pale u blizini oklopnih vozila stacioniranih u mjestu Mursitpinar u gradiću Suruc, u Turskoj, u blizini sirijske granice.

Odmah nakon toga dva tenka na tom području su krenula u patrolu.

Inače, u centru Kobanija vode se sukobi između pripadnika IDIL-a i kurdskih grupa.

IDIL je intenzivirao napade prema graničnom prelazu koji je pod kontrolom kurdskih grupa. Nerijeko se mogu čuti i zvuci ekspolozija na području gdje se vode sukobi između dvije strane.

S druge strane, militanti IDIL-a danas su artiljerijskom paljbom napadali sirijsko-turski granični prijalaz koji je pod kontrolom kurdskih snaga sigurnosti.

IDIL pod kontrolom drži istočni dio grada odakle minobacačkim granatama gađaju ciljeve u gradskom središtu koje je pod kontrolom kurdskih snaga sigurnosti.

Od jutros je na na zgradu kurdskih snaga sigurnosti palo najmanje deset granata. Pored toga IDIL je artiljerijsku paljbu usmjerio i prema graničnom prijelazu koji je pod kontrolom kurdskih snaga.

Izviđački avioni koalicionih snaga nadlijetali su područje, a oružani sukobi zabilježeni su i u selima u blizini Kobanija. Turske oružane snage poduzele su sve mjere kako bi zaštitile granicu svoje zemlje.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) također je pozvalo sve zemlje da pomognu vladi Iraka i njenim sigurnosnim snagama u borbi protiv terorističke organizacije IDIL.

Naime, u jednoglasno prihvaćenom saopćenju 15 članica Vijeće sigurnosti osudilo je niz ubistava i napada u Bagdadu i okolnim provincijama koje sprovodi IDIL.

Vijeće sigurnosti je pozvalo međunarodnu zajednicu da ojača i proširi podršku vladi Iraka, uključujući i iračku vojsku, u borbi protiv IDIL-a i sličnih oružanih grupa.

Na jugu, sjeveru i zapadu Bagdada nerijetko se vode sukobi između militanata IDIL-a i snaga sigurnosti Iraka.

IDIL je 29. juna saopćio da osniva halifat, a na čelo te države imenovali su svoga čelnika Abu-Bakra Al-Baghdadija. Pripadnici IDIL-a su do sada zauzeli pojedine gradove u Iraku i Siriji.

Koalicione snaga predvođene Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) već nekoliko sedmica izvode zračne napade protiv militanata terorističke organizacije IDIL.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: