Svijet
0

Turska protiv prisustva terorističkih grupa uz granicu

FENA
Ahmet Davutoglu (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Ahmet Davutoglu (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu izjavio je u petak da Turska neće dozvoliti, kako je rekao, terorističkim grupama, poput separatističke Kurdistanske radničke partije (PKK) ili El-Kaide, da budu prisutne u Siriji u blizini s turskom granicom.

On nije precizirao koje korake bi Turska mogla da preduzme da bi spriječila aktivnosti tih grupa duž granice sa Sirijom koja je duga 911 kilometara, prenosi reuters.

"Nećemo dozvoliti terorističkoj grupi, bez obzira da li je riječ o PKK-a ili El-Kaidi, da se utvrdi uz našu granicu. To nema nikakve veze s etničkom pripadnošću", rekao je Davutaglu.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan optužio je u četvrtak sirijski režim da dopušta kurdskim pobunjenicima iz Turske da pripremaju operacije na sjeveru Sirije i upozorio da Ankara neće oklijevati da ih napadne.

"Sirijski predsjednik Bašar al-Asad je na sjeveru Sirije "dodijelio pet provincija Kurdima, terorističkoj organizaciji", rekao je Erdogan turskoj televiziji Kanal 24, aludirajući na pripadnike PKK-a.

Erdogan je istakao da je potez sirijskih vlasti eksplicitno uperen protiv Turske i da će "na takav stav, bez sumnje, uslijediti odgovor" s turske strane.

Na pitanje da li će Turska na svojoj teritoriji napasti kurdske pobunjenike u slučaju da oni poslije napada Ankare pobjegnu sa sjevera Sirije, Erdogan je odgovorio potvrdno.