Svijet
0

Turska preuzela predsjedavanje odborom ministara VE

FENA
Ahmed Davutoglu
Ahmed Davutoglu
Turska je u srijedu preuzela predsjedavanje Vijećem Evrope, zamijenivši Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju, saopćila je organizacija u Strasbourgu.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmed Davutoglu je tom prilikom naveo svoje prioritete za šest mjeseci, prenio je AFP.

Naveo je reformu ove panevropske organizacije koja je u toku i reformu Evropskog suda za ljudska prava koji je, otkako je osnovan, osudio Ankaru više od 2.000 puta.

Davutoglu je pozdravio inicijativu Vijeća da osnuje "grupu eminentnih ličnosti" koja će biti zadužena da formulira prijedloge suočavajući se s novim izazovima povezanim s pojavom netolerancije i diskriminacije u Evropi.

Turski ministar je insistirao također na važnosti pristupanja Evropske unije Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, o čemu se upravo pregovara.

Turske je ušla u Vijeće Evrope kada je osnovano 1949. godine. Ovo je sedmi put da ona predsjedava njegovim Odborom ministara, izvršnim organom organizacije koja ima sjedište u Strasbourgu.

Turska je ratificirala 98 od 200 konvencija Evropskog vijeća, među kojim je i ona koja se odnosi na ljudska prava iz 1954. Potpisala je 38 konvencija koje čekaju ratifikaciju.

Turčin Mevlut Cavusoglu trenutno predsjedava Parlamentarnom skupštinom Vijeća Evrope, odnosno parlamentom Vijeća Evrope.

Turska će 11. maja prepustiti predsjedavanje Vijećem Ukrajini, u okviru rotacije 47 država članica koja se odvija prema engleskom alfabetu.