Svijet
1

Turska pozvala svijet da prizna istočni Jerusalem kao palestinsku prijestonicu

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turska je u srijedu apelovala na svijet da prizna istočni Jerusalem kao prijestonicu palestinske države, dok je otvarala islamski samit sazvan kao reakciju na američku odluku da prizna grad kao izraelsku prijestonicu.

"Prvo, palestinsku državu moraju priznati sve druge zemlje. Svi zajednički moramo raditi na tome", izjavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cacusoglu okupljenim šefovima diplomatije islamskih zemalja uoči otvaranja samita u punom sastavu.

"Moramo ohrabriti druge zemlje da priznaju palestinsku državu u granicama iz 1967. godine i s istočnim Jerusalemom kao prijestolnicom", kazao je Cavusoglu.

Jerusalem, koji je podjednako svet među Jevrejima, hrišćanima i muslimanima, sjedište je trećeg najsvetijeg mjesta islama i decenijama je u srcu izraelsko-palestinskog sukoba.

Izrael je zauzeo arapski istočni Jerusalem u Bliskoistočnom ratu 1967. godine i kasnije ga je anektirao, u potezu koji nije priznala međunarodna zajednica.

Objava američkog predsjednika Donalda Trumpa od prošle sedmice u kojoj priznaje grad kao izraelsku prijestonicu dovela je do protesta u brojnim muslimanskim zemljama. Turski zvaničnici izjavljivali su da će ona gurnuti svijet u "plamen bez kraja".

Turska je pozvala čelnike Organizacije islamske konferencije, grupe od više od 50 muslimanskih zemalja, na današnji sastanak u Istanbulu kako bi formulirali zajednički odgovor na Trumpovu odluku, prenosi Reuters.