Razlika u danima slavlja praznika
0

Turska poziva uleme na stvaranje zajedničkog kalendara za sve muslimane

Anadolija
Ekrem Keles (Foto: Anadolija)
Ekrem Keles (Foto: Anadolija)
Zamjenik predsjednika Uprave za vjerske poslove Republike Turske Ekrem Keles rekao je u izjavi za za agenciju Anadolija da je ova uprava započela aktivnosti kako bi muslimani svijeta zajedničkim naporima i znanjem odredili “zajednički kalendar” na osnovu kojeg bi se obilježavali vjerski praznici.

Keles je istakao da se u hidžretskom kalendaru vrijeme određuje prema okretanju mjeseca oko zemlje, te dodao kako “svaki krug oko zemlje čini jedan lunarni mjesec.

"Prema astronomskim računanjima, mjesec se za 29,5 dana okrene oko zemlje” pojasnio je on.

Napomenuo je da je mjerenje vremena na osnovu lunarnih mjeseci pokrenuto u vrijeme poslanika Muhammeda kako bi ljudi mogli lakše mjeriti vrijeme.

“Tačnije, lunarni mjesec počinje kada se mladi mjesec ugleda na zapadnom nebu nakon zalaska sunca i traje do ponovnog viđenja slijedećeg mladog mjeseca koji označava početak drugog mjeseca”, kazao je Keles.

Keles je podsjetio da se prema Hanefijskom meshebu početak lunarnog mjeseca mjeri bez obira u kojem dijelu svijeta se ukaže mladi mjesec, dok Šafijski meshep prihvata uvjerenje da je presudno da se mladi mjesec ugleda u bližem okruženju gdje živi muslimansko stanovništvo.

“Od davnina je postojala dilema među muslimanima o tome koliko je bitno ako se mladi mjesec pojavio bilo gdje ili samo u njihovom bližem okruženju. U stara vremena svako bi određivao početak lunarnog mjeseca nakon nastupanja mladog mjeseca u svome bližem okruženju, dok se u savremenom svijetu modernih tehnologija tačno može izračunati gdje, u koliko sati i minuta će se vidjeti mladi mjesec”, ocjenio je zamjenik predsjednika Uprave za vjerske poslove Republike Turske.

Međutim, napominje da su još uvijek prisutni oprečni stavovi među muslimanskim učenjacima u vezi sa ovim osjetljivim pitanjem.

“Još uvijek postoje nedoumice da li nastupanje mladog mjeseca u Americi važi i za muslimane u Aziji i Africi i u drugim djelovima svijeta, ili, naprimjer, ako je mladi mjesec viđen u Africi, da li važi i za Aziju. U tom pogledu, još uvijek traju rasprave među muslimaskim učenjacima” kazao je Keles.

Podsjetio je da se nekada dešavalo da razlika između muslimanskih vjerskih praznika u nekim zemljama iznosi čak i tri ili četiri dana, što je rezultiralo velikim raspravama među muslimanima 1970-tih godina.

“Zato je prijeko potrebno da se odredi lunarni mjesec, na osnovu toga da se ugleda mladi mjesec ali i na osnovu astrononmskog proračuna. Uprava za vjerske poslove Republike Turske ove principe praktikuje od 1978. godine do danas”, istakao je Keles.

Keles je dodao da je Uprava za vjerske poslove Republike Turske donijelu odluku da se organizuje međunarodni skup na kojem bi učestovali eminentni intelektualci astronomskih nauka kao i muslimanski vjerski lideri kako bi zajedničkim znanjem i razmjenom ideja i mišljenja riješili postojeći spor između muslimanskih zemalja u vezi sa datumima održavanja vjerskih praznika.

“Naime, na incijativu predsjednika Uprave za vjerske poslove Republike Turske Mehmeta Gormeza, odlučili smo da poslije hadždža pokrenemo sve potrebne aktivnosti za održavanje jednog takvog međunarodnog skupa”, izjavio je Keles za agenciju Anadolija.

Keles je pojasnio da je islamski kalendar (hidžretski) baziran na lunarnim mjesecima.

"Lunarni mjesec počinje kada se mladi mjesec doista ugleda na zapadnom nebu nakon zalaska sunca i traje do ponovnog viđenja slijedećeg mladog mjeseca koji označava početak drugog mjeseca. Takav mjesec traje 29 ili 30 dana. Da budemo precizniji takav mjesec tačno traje 29,531 dana. Iz ovoga proizilazi da je lunarna godina kraća za 11 dana od sunčeve, odnosno one po gregorijanskom kalendaru.