BiH i Crna Gora danas odlučuju
0

U Makedoniji, Albaniji i na Kosovu Kurban-bajram je u četvrtak

Anadolija
Islamska zajednica u Makedoniji saopćila je da će Kurban-bajram na području te zemlje biti obilježen u četvrtak, 25. oktobra, javio je dopisnik agencije Anadolija.

U saopćenju se navodi da je ovakva odluka donesena u konsultacijama sa islamskim zajednicama Kosova i Albanije, koje će, također, tog dana slaviti Bajram.

Ovim povodom, Islamska zajednica u Makedoniji svim muslimanima svijeta čestita nadolazeće blagdane Kurban-bajrama.

Odluka o obilježavanju Kurban-bajrama u Makedoniji, Albaniji i na Kosovu poklapa se sa datumom obilježavanja tog blagdana u Turskoj, gdje će se, također, Bajram slaviti u četvrtak, 25. oktobra.

Vrhovno šerijatsko vijeće Saudijske Arabije, sa sjedištem u Rijadu, objavilo je da dan Arefata pada u četvrtak, 25. oktobra, zbog čega je Kurban-bajram u toj zemlji i arapskom svijetu pomjeren za petak, 26. oktobar.

Stav Vrhovne uprave za vjerska pitanja (Dijanet) Republike Turske je da nije moguće mijenjati takvim napravljen prema preciznom računanju vremena.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa ef. Cerić potvrdio je za agenciju Anadolija da će odluka o datumu Kruban-bajrama na nivou ove Zajednice biti donesena za sat vremena, nakon čega će o tome biti upoznata i javnost.

Odluku IZBiH poštovat će islamske zajednice u Hrvatskoj, Sloveniji, Islamska zajednica u Srbiji na čelu sa glavnim muftijom Muamerom ef. Zukorlićem, te bošnjačka dijaspora.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić potvrdio je u razgovoru za agenciju Anadolija da ta Zajednica još uvijek nije donijela odluku kada će biti obilježen Kurban-bajram. To će, kako se očekuje, biti odlučeno danas.

Islamska zajednica u Crnoj Gori sačekat će odluke susjednih islamskih zajednica. Fejzić je napomenuo da je ta zajednica praktično na granici i da u njoj djeluju džemati koji gravitiraju albanskim, odnosno bošnjačkim zajednicama, pa je neophodno uspostaviti suglasje.