Svijet
24

Turska: Postavljena zadnja ploča na mostu "Osman Gazi" dužine 2.682 metra koji spaja obale zaljeva

Anadolija
(Foto: AA)
U četvrtak je i zvanično postavljena zadnja ploča na visećem zaljevskom mostu "Osman Gazi" na istočnom kraju Mramornog mora, koji je četvrti najduži most na svijetu, s obzirom na dužinu njegovog srednjeg raspona.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, premijer Ahmet Davutoglu i ministar prometa, pomorstva i komunikacija Binali Yildirim danas su učestvovali u postavljanju zadnje plače na mostu koji podsjeća na Golden Gate, jedan od simbola San Francisca.

Turski predsjednik i premijer su zajedno zavrnuli zadnje matice u ploču čime su sastavljena krajevi visećeg zaljevskog mosta "Osman Gazi".

Erdogan je tom prilikom podsjetio da je riječ o mostu koji čini samo jedan dio cijele dionice autoputa Istanbul-Bursa-Izmir, a koji svojim izgledom predstavlja čudo moderne arhitekture.

"Zaista se ponosimo mostom, koji je četvrti najduži most na svijetu", rekao je Erdogan, izrazivši nadu da će most biti koristan ne samo za Tursku nego i za cijeli svijet.

"Ovo je ekonomija. Ekonomiju treba shvatiti na ovaj način. Ovakvim investicijama vrijeme pretvaramo u novac", istakao je Erdogan.

Ceremoniji postavljanja zadnje ploče na mostu, koji je spojio obale izmitskog zaljeva, prisustvovao je veliki broj članova turske Vlade.

Viseći most između gradova Gebze i Yalova, preko Mramornog mora čini dionicu autoputa Istanbul-Bursa-Izmir. Njegov srednji raspon je 1.550 metara, a ukupna dužina mosta je 2.682 metra.

Predviđa se da bi most trenutnu vožnju od Istanbula do Izmira, koja traje 9,5 sati, trebao smanjiti na svega tri sata.

Izgradnja cijele dionice autoputa Istanbul-Bursa-Izmir će koštati oko devet milijardi dolara. Danas je otvorena dionica autoputa u dužini od 40 kilometara na kojoj se nalazi i viseći most "Osman Gazi". Izgradnja autoputa Istanbul-Bursa-Izmir će biti završena do 2018. godine.