Svijet
0

Turska ovog ljeta na udaru terorista

NINA
Najnovije eksplozije u Antaliji, u kojima je jučer ozlijeđeno više osoba, potvrdile su da se Turska ovog ljeta našla na udaru terorista koji napadaju i vladine snage sigurnosti i civile, uključujući i turiste.

Prema najnovijim podacima, koje je objavila lokalna štampa, u Turskoj je ove godine poginulo više od sto vojnika, terorista i civila. U istim izvorima se tvrdi da je stradalo 65 kurdskih gerilaca koji se bore za autonomiju svoga naroda, i više od 30 vojnika.

Zabranjena Radnička stranka Kurdistana (PKK) je još prošle godine stavila izvan snage svoju jednostranu odluku o prekidu neprijateljstava nakon što je vlada odbila povući isti potez.

Terorističke akcije gerilaca su primjetno pojačane tek u posljednja dva mjeseca. U PKK-u, kako procjenjuje lokalna štampa, na taj način žele skrenuti pozornost međunarodne javnosti na svoju borbu uoči početka pregovora EU-a o prijemu Turske, koji su zakazani za 3. oktobar ove godine.

U vojsci tvrde da iza većine sadašnjih terorističkih napada stoje kurdski ekstremisti koji su našli sklonište u sjevernom Iraku. Procjenjuje se da ih ima oko pet hiljada i da oni povremeno upadaju u Anadoliju gdje napadaju turske snage sigurnosti i civile.

Inače, u Americi i zapadnoj Europi PKK smatraju terorističkom organizacijom.