Svijet
16

Turska: Otvoreno biračko mjesto za samo dva stanovnika sela na istoku zemlje

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Blizu 53 miliona birača danas prvi put direktno bira predsjednika Turske, a u selu Yolveren u Batmanu na jugoistoku zemlje je otvoreno biračko mjesto za samo dva tamošnja birača, javlja Anadolija.

Selo naseljevaju jezidi, pripadnici specifične religije, a etnički Kurdi, koji uglavnom žive u dijaspori, dok su u selu ostali samo predsjednik mjesne zajednice Mehmet Alcu (75) i njegova supruga Hame Alcu (72).

Tročlana biračka komisija jutros je i u tom selu otvorila biračko mjesto upravo u kući jedinog stanovnika i već su završili sa glasanjem.

Nakon što je glasao, vremešni Alcu je kazao da je na prošlim lokalnim izborima u martu glasalo devet birača, ali da su raseljeni stanovnici na predsjedničkim izborima uglavnom glasali u diplomatskim uredima u evropskim zemljama gdje žive.

Nakon toga, glasali su i članovi izborne komisije i tako završili glasački proces, no biračko mjesto mora ostati otvoreno do planiranih 16.00 po srednjeevropskom vremenu.

„Već 15 godina radimo na biračkim mjestima u Turskoj. Ovo je prvi put da na biračkom mjestu imam manje birača od članova komisije“, kazao je predsjednik komisije Atilla Can.