Potpisuju peticiju
0

Turska od Velike Britanije traži ukradene umjetnine

Klix.ba
Ankara se obratila Evropskom sudu za ljudska prava u pokušaju da iz Nacionalnog britanskog muzeja vrati skulpture koje su nekada bile dio turskog mauzoleja u Halikarnasu, jednom od sedam svjetskih čuda.

Kako piše britanski The Guardian, ovaj postupak će postati testni uzorak za sudske procese povrata umjetničkih djela iz jedne zemlje u drugu, što bi moglo imati potencijalno katastrofalne posljedice za mnoge muzeje u svijetu.

Ova drevna struktura je bila grobnica visoka 45 metara, izgrađena između 353. i 350. godine prije nove ere u Halikarnasu, današnjem turističkom gradu Bodrumu na jugozapadu Turske. Na ovoj strukturi, koju su dizajnirali grčki arhitekti, su se nalazile četiri konjske zaprege isklesane od mermera.

Britanski muzeji su sredinom 19. stoljeća došli u posjed skulpture konjske glave. Turski aktivisti sada žele da sve umjetnine budu vraćene na originalnu lokaciju.

Remzi Kazmaz, advokat iz Istanbula, je rekao da na ovom slučaju radi 30 advokata. Tužba će sudu biti podnesena 30. januara naredne godine.

Pokrenuto je i potpisivanje peticije, a do sada je prikupljeno 120.000 potpisa.

"Vjerujemo da te umjetnine nisu uzete na legalan način. Zahvaljujemo se britanskim vlastima i Nacionalnom britanskom muzeju što su čuvali naše historijsko i kulturno naslijeđe toliko godina, međutim, vrijeme je da se ono vrati na svoje mjesto porijekla", kazao je Kazmaz.