Svijet
19

UZNEMIRUJUĆE / Turska: Objavljen video snimak brutalnog ubistva trojice mladića

Anadolija
Javnost u Turskoj je zgrožena nakon što se pojavio video snimak na kojem je zabilježeno brutalno ubistvo trojice mladića dok su u gradu Diyarbakiru tokom Kurban-bajrama dijelili meso siromašnim osobama.

Naime, na videu se jasno vidi brutalno ubistvo trojice mladića Yasina Borua (16), Hasana Gokgoza (26), i Huseyina Dakake (19) koji su ubijeni četvrtog dana proteklog Kurban-bajrama kada su kao volonteri preuzeli kurbansko meso iz humanitarne organizacije i krenuli da ga dijele siromašnim porodicama.

Njih je tom prilikom napala grupa demonstranata koji su pod izgovorom protesta protiv terorističke organizacije IDIL-a izazivali nerede u gradu, a oni su u bijegu pred naoružanim nasilnicima utrčali u jedan stan na trećem spratu zgrade, sa čijeg balkona su trojica mladića prvo bačeni, a potom su se napadači zvjerski iživljavali na njihovim beživotnim tijelima.

Nasilni demonstranti su mlade humanitarce optužili da su članovi IDIL-a i trojicu njih bacili sa balkona na pločnik, gdje su njihova tijela unakazili do te mjere da su bili neprepoznatljivi. Napadači su autom pregazili tijelo maloljetnog Borua, a kamenovanjem smrskali glavu Dakaki.

Na video snimku kojeg je napravio građanin koji je želio ostati anoniman vide se maskirane osobe kako jednu osobu izvlače iz zgrade vukući je po tlu, dok druge dvije osobe udaraju palicama i sjekirom.

Inače, obdukcijom je utvrđeno da je nad trojicom mladića izvršeno nasilje.