Svijet
6

Turska: Nakon otvorenog pisma grupe intelektualaca oslobođen jedan od braće Altan

Klix.ba
Ugledni turski novinar i književnik Ahmet Altan rano jutros je nakon dvanaest dana provedenih u pritvoru pušten na slobodu pod uslovom da mora biti dostupan vlastima, dok je njegovom bratu univerzitetskom profesoru Mehmetu Altanu određena mjera pritvora.

Odluka Suda u Istanbulu donesena nakon saslušanja dvojice privedenih koji se terete za "podsvjesno" podstrekivanje na vojni udar, aludirajući na televizijsku emisiju koja se na jednom, sada zatvorenom televizijskom kanalu, emitirala noć prije pokušaja državnog udara izvedenog 15. jula. Voditelji emisije su bili sedamdesetdvogodišnja novinarka Nazli Ilicak, koja se nalazi u zatvoru i čeka optužnicu, i prof. Mehmet Altan, a ugostili su Ahmeta Altana, nekadašnjeg urednika zatvorenih dnevnih novina Taraf i autora nekoliko romana.

Nobelovac Orhan Pamuk i 60-ak uglednih intelektualaca turskim vlastima su uputili otvoreno pismo sredinom septembra tražeći da braća Altan budu puštena da se brane sa slobode.

Kako navodi portal T24 optužnica braću Altan tereti da su izjavama u tom programu zapravo vršili "terorističku propagandu" te "potpomagali terorističke aktivnosti".

U izjavi novinarima Ahmet Altan je rekao kako je u svojoj odbrani pred sudom izjavio da je on cijeli svoj život proveo boreći se protiv pučista, dodajući kako ovaj proces protiv njega i njegovog brata ima dva cilja. Jedan je da se zastraše svi oni koji bi eventualno kritizirali vladajuće strukture tako što će biti prozvani saučesnicima u puču, a drugi je da se zaustavi dalji rad na istrazi okolnosti kako je došlo do državnog udara jer, kako navodi Altan, izgleda da vladajućim strukturama ne odgovara detaljna istraga jer se plaše kakve će rezultate ona dati.