Svijet
0

U Istanbulu uhapšen direktor turskog opozicijskog lista Cumhuriyet

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Direktor turskog opozicijskog dnevnog lista Cumhuriyet, Akin Atalay uhapšen je i stavljen u pritvor u petak, objavio je časopis čijih je devet novinara također u pritvoru od prošle sedmice.

Atalay je uhapšen po dolasku na aerodrom Ataturk u Istanbulu iz Njemačke, precizirao je Cumhuriyet na svojoj stranici. On je uhapšen u okviru istrage o "terorističkim akcijama".

Prošle sedmice, devet novinara Cumhuriyeta, čiji je glavni urednik Murat Sabuncu, su pritvoreni, što je izazvalo zabrinutost aktivista za zaštitu ljudskih prava i međunarodne kritike.

Tužilaštvo je saopćilo da je hapšenje provedeno u okviru istrage o "terorističkim aktivnostima" povezanim s pokretom imama Fethullaha Gulena koji je optužen da je planirao neuspjeli puč zajedno s Radničkom strankom Kurdistana (PKK).

Atalaya su po izlasku iz aviona uhapisli policajci koji su ga potom odvezli vozilom koje je čekalo na pisti aerodroma, precizirao je Cumhuriyet.

Cumhuriyet , dnevni list kojega oštro kritikuje predsjednik Recep Tayyip Erdogan, navodi kako su se njegovi novinari borili "do kraja", u zemlji gdje je štampa posebno pogođena čistkom koja se izvodi nakon neuspjelog puča u julu.

Među saradnicima lista koji su pritvoreni prošle sedmice su i hroničar Kadri Gursel i karikaturista Musa Kart.

Protivnici predsjednika Erdogana i organizacije za odbranu ljudskih prava optužuju vlasti da se služe vanrednim stanjem uspostavljenim nakon propalog puča da bi ugušili sve kritike.

Turske vlasti negiraju sa svoje strane i tvrde da su samo uhapšeni novinari koji su povezani s "terorističkim organizacijama", što je termin za PKK i mrežu Gulena.

Prema Udruženju novinara Turske (TGC), 170 rukovodećih osoba iz štampe su zatvoreni, 105 novinara je stavljeno u pritvor i 777 novinarskih akreditacija je poništeno od pokušaja državnog udara 15. jula.

Prema listi organizacije "Reporteri bez granica" (RSF) Turska je na 151. mjestu u svijetu po slobodi štampe u 2016. godini. Iza nje je Tadžikistan , a ispred Demokratska Republika Kongo, naveo je AFP .