Svijet
2

Turska nakon ofanzive ISIS-a: Ne treba dopustiti da oružje govori i krv teče

FENA/SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Turska vlada se u ponedjeljak žestoko suprotstavila svakoj podjeli iračkog Kurdistana u susjednom Iraku nakon ofanzive džihadističkih boraca Islamske države Irak i Levanta/Sirije (ISIL/ISIS) koja im je omogućila da preuzmu kontrolu nad jednim dijelom iračkog teritorija.

"Čitav svijet zna za naš zvanični stav: ne treba da se Irak podijeli, ne treba dopustiti da govori oružje, ne treba da teče krv, Irak treba da ostane jedinstveno društvo", izjavio je vice-premijer Bulent Arinc.

Radikalni sunitski borci ISIS-a proglasili su u nedjelju stvaranje kalifata na sjeveru i zapadu Iraka i na teritoriji sjeverne Sirije koji kontroliraju.

Ova ofanziva je probudila strah da će Irak biti podijeljen i da će ostati bez svoje autonomne regije Kurdistan čiji su borci naredili mobilizaciju protiv džihadista.

Ankara je krajem 2012. godine započela pregovore s pobunjenicima iz Kurdistanske radničke stranke (PKK) kako bi okončala konflikt u kojem je bilo više od 45.000 mrtvih od 1984.

U međuvremenu Rusija je upozorila SAD da ne podržavaju sirijsku opoziciju jer će to samo da osnaži kalifat koji je proglasila Islamska država Iraka i Levanta u dijelovima Sirije i Iraka.

"Džhadisti su izazvali ne samo druge ekstremističke grupe, već i zemlje islamskog svijeta", saopštilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

U saopštenju se kritikuje "kao više nego čudan" poziv američkog predsjednika Baracka Obame Kongresu da da 500 miliona dolara za obuku i opremanje "onih koje Bijela kuća naziva umjerenim jedinicama oružane sirijske opozicije".

"Imajući na umu realnost na terenu, ta značajna sredstva, ako budu dodijeljena, u stvari će da ojačaju teroristički kalifat koji je proglasio ISIS", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su terorističke i ekstremističke grupe osigurale dominantnu poziciju među antivladinim snagama u Siriji, pa će najbolje oružje i najbolji borci završiti u njihovim redovima.