Philip Gordon
0

"Turska mora da pokaže privrženost partnerstvu sa Zapadom"

FENA
Philip Gordon (Foto: AP)
Philip Gordon (Foto: AP)
Turska mora da pokaže privrženost partnerstvu sa Zapadom, izjavio je danas pomoćnik američkog sekretara za evropska i euroazijska pitanja Philip Gordon.

"Vjerujemo da je Turska i dalje privržena NATO-u, Evropi i SAD, ali to mora da pokaže, jer nama je sve teže da podržimo neke stvari koje bi Turska htjela da podržimo", rekao je Gordon u intervjuu agenciji Associated Press.

On je u tom kontekstu pomenuo činjenicu da je Turska glasala protiv rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o uvođenju novih sankcija Iranu, zbog toga što Teheran odbija da obustavi nuklearni program.

On je naveo i izjave turskih zvaničnika poslije napada izraelskih marinaca na brodove sa humanitarnom pomoći za Gazu, u kome je prošlog mjeseca poginulo osmero turskih državljana i jedan Amerikanac turskog porijekla.

Ambasador Turske u SAD Namik Tan kazao je da je iznenađen Gordonovim komentarima, kao i da je privrženost Turske Sjevernoatlantskoj alijansi i dalje snažna i da je ne treba dovoditi u pitanje.

"Mislim da to nije fer", rekao je Tan, naveo je AP.

Iako su turski zvaničnici pokušali da objasne američkim kolegama razloge zbog kojih je Turska glasala protiv rezolucije, Gordon kaže da ta objašnjenja uglavnom nisu shvaćena u Washingtonu.