Erdogan razgovarao s Merkel
0

Ankara ne podržava sankcije protiv Teherana

SRNA
Erdogan i Merkel (Foto: Reuters)
Erdogan i Merkel (Foto: Reuters)
Turski premijer Tayyip Erdogan izjavio je danas da ne podržava uvođenje ekonomskih sankcija protiv Irana zbog njegovog nuklearnog programa.

Erdogan je razgovarao o različitim pristupima ovom pitanju sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel tokom njene posjete Turskoj.

    	Međunarodna zajednica pokušava da ograniči iranske nuklearne ambicije, ali je turski premijer jasno stavio do znanja da njegova zemlja ne podržava sankcije.

"Smatramo da sankcije nisu zdrava mjera i da je najbolji način diplomatija", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Angelom Merkel.

Turska je nestalni član Vijeća sigurnosti UN, a Erdogan je rekao da još nije donesena čvrsta odluka o tome kako će Ankara glasati o američkom prijedlogu rezolucije UN o sankcijama protiv Islamske Republike.

Merkel  je apelovala da Turska, koja je članica NATO-a, bude spremna da podrži uvođenje sankcija UN, u slučaju da Iran ne pokaže transparentnost i ne dokaže međunarodnoj zajednici da ne pokušava da razvije nuklearno naoružanje.

"Bili bismo sretni ako bi Turska u aprilu glasala zajedno sa SAD i EU", rekla je Merkel.
Turska, koja je frustrirana sporošću pregovora o njenom članstvu u EU, sumnja u efikasnost sankcija, a njena trgovina pretrpjela bi štetu ukoliko bi kaznene mjere bile uvedene protiv susjednog Irana.