Svijet
4

Turska: Kandidati za gradonačelnike AK partije vode u 18 gradova

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Stranka pravde i razvoja (AK partija) vodi u utrci za pozicije gradonačelnika u 18 od 30 gradova u Turskoj nakon jučer održanih lokalnih izbora u toj zemlji.

Istovremeno, najjača opoziciona partija Republikanska narodna partija (CHP) vodi u šest gradova. 

Prema trenutnim rezultatima lokalnih izbora za gradonačelnike, u tri grada prednost imaju kandidati također opozicione Nacionalne narodne partije (MHP). Kandidati Partije mira i demokracije (BDP) u vodstvu su za istu funkciju u dva grada Turske.

Kandidati vladajuće AK partije, prema do sada prebrojanim glasovima, vode u utrci za pozicije gradonačelnika u Ankari, Antaliji, Balikesiru, Bursi, Denizliju, Erzurumu, Gaziantepu, Istanbulu, Kahramanmarasu, Kayseri, Konyi, Kocaeliju, Malatji, Orduu, Sakrayi, Samsunu, Sanliurfi i Trabzonu.

Najjača opoziciona CHP partija u vodstvu je u utrci na gradonačelnike u Aydinu, Eskisehiru, Izmiru, Mugli, Tekirdagu i Hatayu.

Kandidati partije MHP trenutno su u prednosti za pozicije gradonačelnika u gradovima Adana, Mersin i Manisi.

Partija BDP u vodstvu je u Diyarbakiru i Vanu.

U utrci za gradonačelničku poziciju u gradu Merdinu, prema prebrojanim glasovima, prednost ima nezavisni kandidat Ahmet Turk.

Objavljeni rezultati su nezvanični, a prebrojavanje glasova i dalje traje.

Prema nezvaničnim rezultatima izbora do sada prebrojanih glasačkih listića za gradonačelnika u Ankari vodi kandidat AK Partije, ujedno i dosadašnji gradonačelnik turske prijestolnice, Ibrahim Melih Gokcek.

I u Istanbulu je u prednosti dosadašnji gradonačelnik Kadir Topbaš.

U Izmiru je u prednosti Aziz Kocaoglu, kandidat Republikanske narodne partije (CHP) i aktuelni gradonačelnik tog grada.