Oglasio se i Erdogan
62

Turska jača vojne kapacitete: Novi borbeni dron Anka uspješno obavio prvi let

V. K.
Kompanija Turskish Aerospace Industries (TAI) obavila je prva testiranja borbene bespilotne letjelice Anka-3.

Testiranje stealth bespilotne letjelice nove generacije označava posljednji značajan napredak turske vojne industrije, a povodom testiranja oglasio se i predsjednik ove zemlje Recep Tayyip Erdogan.

"Naš bespilotni ratni dron Anka-3 koji je razvio TAI, uspješno je završio svoj prvi let. Nadamo se da će naša letjelica svojim naprednim tehnologijama, dizajnom i karakteristikama dati snažan doprinos odbrani naše zemlje", poručio je Erdogan.

Prema informacijama TAI-ja, bespilotna letjelica Anka-3 tokom prvog leta dostigla je visinu od 2,34 kilometra, a sam let trajao je sat i 10 minuta.

"Anka se može pohvaliti nekoliko prednosti kao što su niska radarska vidljivost, velika brzina zahvaljujući mlaznom motoru i značajan kapacitet nosivosti", piše Daily Sabah.

Također, navedeno je kako će bespilotna letjelica biti sposobna za obavljanje različitih misija kao što su izviđanje, osmatranje i obavještavanje.

"Anka-3 će imati maksimalnu težinu pri polijetanju od 6.500 kilograma i praktičnu nosivost od 1.200 kilograma", pojašnjavaju.