Svijet
0

Turska i EU će nastaviti pregovore o priključenju

FENA
Neki zastupnici aplauzom pozdravili zakon (Foto: Arhiv/AFP)
Neki zastupnici aplauzom pozdravili zakon (Foto: Arhiv/AFP)
Turska i Evropska komisija pokrenule su u četvrtak u Ankari, prilikom posjete evropskog povjerenika za proširenje Stefana Fuelea, mehanizam za dodatni dijalog kako bi dali novi zamah pregovorima o priključenju koji su bili zapali u ćorsokak.

"Danas smo načinili novi korak kako bismo prevazišli blokade u našim odnosima. Započinjemo novi period koji će, mi se tome nadamo, dati novi zamah pregovorima o priključenju Turske" Evropskoj uniji, izjavio je turski ministar za evropske poslove Egemen Bagis novinarima.

Fuele je pozdravio "poseban dan" u evropsko-turskim odnosima, naglasivši da bi "pozitivna agenda trebalo da omogući novu dinamiku i novi elan našim odnosima nakon perioda stagnacije", javio je AFP.

Mehanizam je predvidio da se konstituiraju radne grupe Turska-EU za pregovaračka poglavlja koja su bila blokirana i da se napreduje u reformama u Turskoj, bez otvaranja tih poglavlja. Kad uznapreduje rad na usklađivanju s evropskim normama, otvaranje novog pregovaračkog poglavlja će biti deblokirano.

Od 35 poglavlja, zaključeno je samo poglavlje o nauci i istraživanju. Osam poglavlja je blokirano zato što Turska nije priznala Kipar, što je Ankaru nagnalo da u potpunosti ne poštuje sadržinu sporazuma o carinskoj uniji s EU. Deset poglavlja su blokirale države članice iz poliitčkih razloga.