{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turska i EU će nastaviti pregovore o priključenju

F
17.5.2012. u 11:53
0
10
Turska i EU će nastaviti pregovore o priključenju
0
Turska i EU će nastaviti pregovore o priključenju
Neki zastupnici aplauzom pozdravili zakon (Foto: Arhiv/AFP)
Turska i Evropska komisija pokrenule su u četvrtak u Ankari, prilikom posjete evropskog povjerenika za proširenje Stefana Fuelea, mehanizam za dodatni dijalog kako bi dali novi zamah pregovorima o priključenju koji su bili zapali u ćorsokak.
"Danas smo načinili novi korak kako bismo prevazišli blokade u našim odnosima. Započinjemo novi period koji će, mi se tome nadamo, dati novi zamah pregovorima o priključenju Turske" Evropskoj uniji, izjavio je turski ministar za evropske poslove Egemen Bagis novinarima.

Fuele je pozdravio "poseban dan" u evropsko-turskim odnosima, naglasivši da bi "pozitivna agenda trebalo da omogući novu dinamiku i novi elan našim odnosima nakon perioda stagnacije", javio je AFP.

Mehanizam je predvidio da se konstituiraju radne grupe Turska-EU za pregovaračka poglavlja koja su bila blokirana i da se napreduje u reformama u Turskoj, bez otvaranja tih poglavlja. Kad uznapreduje rad na usklađivanju s evropskim normama, otvaranje novog pregovaračkog poglavlja će biti deblokirano.

Od 35 poglavlja, zaključeno je samo poglavlje o nauci i istraživanju. Osam poglavlja je blokirano zato što Turska nije priznala Kipar, što je Ankaru nagnalo da u potpunosti ne poštuje sadržinu sporazuma o carinskoj uniji s EU. Deset poglavlja su blokirale države članice iz poliitčkih razloga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: