Svijet
0

Turska grupa najavila novi konvoj za Gazu

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Turska propalestinska grupa saopćila je u srijedu da će idućeg mjeseca poslati još jednu flotu s pomoći za Gazu, nastojeći ponovo da probije izeaelsku blokadu nakon što je njen zadnji konvoj u maju bio metom smrtonosnog izraelskog napada. Fondacija za ljudska prava i slobode te humanitarnu pomoć (IHH) poručila je članovima Evropskog parlamenta da je okupila šest brodova za novu flotu i uputila je apel ostalima da se pridruže, prenosi Reuters.

Njena posljednja flota presretnuta je kod obala Gaze 31. maja. Sukobi su izbili na jednom brodu dok su se izraelski komandosi ukrcavali na njega kako bi provodili blokadu, a u borbama koje su uslijedile izraelske snage ubile su devet turskih državljana.

Druga flota trebala bi isploviti u drugoj polovini jula, saopćio je IHH. Grupa je pozvala međunarodne medije da izvrše inspekciju svih roba na brodovima prije nego što konvoji isplove "kako bi pokazala obavezivanje na potpunu transparentnost".

Izrael tvrdi da je IHH povezan s muslimanskim militantima, što ta grupa negira.

Richard Howitt, britanski član Evropskog parlamenta koji je organizirao pres-konferenciju IHH-a u zgradi parlamenta u Strasbourgu, izjavio je kako Evropska unija ima obavezu da osigura poštovanje humanitarnog prava i pristup slijedećoj floti.

"Ako ova užasna tragedija poremeti balans tako da međunarodna zajednica konačno insistira na punom i neometanom pristupu Gazi, onda će ipak biti nekog dobra od svega toga", izjavio je on, misleći na pogibije u posljednjem konvoju.

Izrael je saopćio da razmatra ublažavanje blokade nakon međunarodne osude zbog napada na flotu. Evropska unija je saopćila u ponedjeljak kako se nada da će do popuštanja blodade doći "u narednih nekoliko dana".

Izrael je saopćio da će pokrenuti vlastitu istragu incidenta. Istraga će biti unutrašnjeg karaktera s dvojicom visokih stranih posmatrača, umjesto da se pokrene međunarodna istraga kako su zatražile Ujedinjene nacije.

Blokada Gaze uvedena je kratko nakon pobjede militantne grupe Hamas na palestinskim izborima 2006. Izrael tvrdi da mjere imaju za cilj zaustaviti dopremu oružja i opreme "dvostruke namjene" Hamasu i drugim militantnim grupama.

Iran, u potezu koji vjerovatno za cilj ima testirati Izrael, saopćio je u ponedjeljak da također šalje brodove za Gazu. Jedan je krenuo u nedjelju, a drugi će isploviti u petak prevozeći hranu, građevinski materijal i igračke, javio je iranski državni radio.