{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turska fondacija SETA: Teroristi IDIL-a žele srušiti Malikija i preuziti Bagdad

A
6.7.2014. u 14:13
9
25
Turska fondacija SETA: Teroristi IDIL-a žele srušiti Malikija i preuziti Bagdad
9
Turska fondacija SETA: Teroristi IDIL-a žele srušiti Malikija i preuziti Bagdad
Foto: AFP
Teroristička organizacija Islamska država Irak i Levant (IDIL) i druge sunnitske grupe u Iraku žele ostvariti dominaciju u sunnitskim regijama, srušiti Malikii i preuziti Bagdad, navedeno je u istraživanju turske fondacije za politička, ekonomska i društena istraživanja (SETA).
Turska fondacija SETA objavila je izvještaj "Karta pobuna u Iraku: Oružane grupe" kojim su obuhvaćeni ostali sunitski pokreti pored terorističke organizacije Islamska država Irak i Levant (IDIL) i njihovi krajnji ciljevi.

U izvještaju se navodi kako utjecaji građanskog rata u Siriji svakog dana Irak vuku u sve veće sektaške sukobe, te da je pobjeda Malikija na parlamentarnim izborima potakla grupe koje su se pridružile IDIL-u da se naoružaju i izvode napade.

"Sunitska pobuna" koja je 11. juna uzela maha protiv većinski šiitske Al-Malikijeve vlade preuzela je kontrolu na sjevernim gradom Mosulom, a u gradove Ninova, Anbar, Dijala i Selahaddin sa sunnitskom većinom uspjela je ubaciti iračku vojsku.

Autor izvještaja i istraživač SETA-e za vanjsku politiku Can Acun, u izjavi za AA, kazao je kako je pogrešno dešavanja u Iraku vezati samo za IDIL i teror već da se u obzir treba uzeti veliki broj mobilisanih grupa u regiji.

Acun je kazao kako veliki broj grupa koje su "Sunitskoj pobuni" poput Ensan Al-Islama, Nakšibendijske vojske, Iračke islamske vojske, Vojnog vijeća revolucionarnih plemena Iraka kontrolišu značajan broj tačaka, te da se i one moraju uzeti u obzir kada su u pitanju dešavanja u ovoj zemlji.

Kazavši kako sve grupe, uključujući i IDIL, u ovom procesu pokušavaju pokazati da posjeduju veliku snagu, "Među grupama koje su povezane sa IDIL-om moguće je vidjeti da posebno grupa Ensar Al Islam djeluje na pojedinim područjima, posebno u pograničnim djelovima kurtskih regija", kazao je Acun.

Prema njegovim riječima, grupa Ensar Al Islam, koja je poznata kao bliska IDIL-u i Al Kaidi otvorena za konkurenciju.

U izvještaju se navodi da iako konkretna veza između sunnitskih grupa i IDIL-a nije poznata, jasno je da one djeluju organizovano, te da se IDIL ovim grupama još uvijek "popušta".

Prema riječima Acuna, ono što je zajednički cilj IDIL-a i drugih sunnitskih grupa je ostvariti dominaciju u sunnitskim regijama, srusiti Malikija i preuziti Bagdad".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: