Ubili devet Turaka
7

Turska će suditi izraelskoj vojsci zbog ubistava na brodu za Gazu

FENA
Izraelski vojnici na turskom humanitarnom brodu
Izraelski vojnici na turskom humanitarnom brodu
Turska će ove sedmice suditi četverici izraelskih vojnih zapovjednika, uključujući čelnika vojske, u odsustvu zbog ubistva devet Turaka na brodu s humanitarnom pomoću za Gazu.

Suđenje, koje će početi u utorak u Istanbulu, dodatno će testirati odnose između nekada strateških saveznika, a Izrael je odbacio suđenje kazavši da je "predstava" i "političko pozorište".

Odnosi između jevrejske države i njenog nekada jedinog muslimanskog saveznika pogoršani su nakon što je izraelska mornarica upala na humanitarni brod Mavi Marmara u maju 2010. godine kako bi provela mornaričku blokadu palestinskog pojasa Gaze i ubila devet Turaka u sukobima s aktivistima na brodu.

Pogoršanje odnosa se nastavilo uprkos naporima SAD-a da podstakne zbližavanje dvije regionalne sile čiju saradnju treba kako bi riješio promjene koje se dešavaju na Bliskom istoku.

Izrael i članica NATO-a Turska, koji graniče sa Sirijom, nekada su razmjenjivali obavještajne podatke i izvodili zajedničke vojne vježbe.

Turski državni tužitelj će tražiti višestruke doživotne zatvorske kazne za trenutno penzionisane izraelske oficire zbog njihove upletenosti u ubistva devet osoba i ranjavanja više od 50 drugih.

U optužnici se nalaze imena bivšeg načelnika izraelskog glavnog štaba Gabija Ashkenazija, bivšeg zapovjednika mornarice Eliezera Maroma, bivšeg zapovjednika zračnih snaga Amosa Yadlina i bivšeg čelnika obavještajne službe u zračnim snagama Avishaya Levija. Za svakog optuženog se traži zatvorska kazna od 18.000 godina.

U optužbi od 144 stranice nalaze se i tačke po kojima se optužuju za "podsticanje na ubistvo okrutnošću i mučenjem" i "podsticanje na nanošenje povreda vatrenim oružjem".

Ukupno 490 osoba, uključujući novinare i aktiviste, koje su se nalazile na brodu tokom incidenta će svjedočiti.

Suđenje će snimati televizijske kamere, ali ono vjerovatno neće biti emitovano u javnost.