Svijet
32

Turska: Brazilac i Španac poginuli, a 23 osobe povrijeđene u padu balona

FENA
Jedan brazilski i jedan španski turista su poginuli, a 23 osobe su povrijeđene kada su se dva turistička balona sudarila, nakon čega se jedan od njih srušio, tokom izleta iznad stjenovitog područja u Kapadokiji u Turskoj.

Pošto je jedan balon, koji se podizao, udario u korpu drugog balona iznad njega, manji balon je probušen i ubrzo je pao, javile su agencije.

Hasan Unver, gradonačelnik provincije Nevsehir, izjavio je turskoj televiziji NTV da je balon letio iznad vulkanskih kupa u regionu Kapadokije, prije nego što se srušio, prenosi agencija AP.

On je istakao da je većina povrijeđenih turista iz Azije, Španije i Brazila, koji su zadobili lakše frakture kostiju, dok je samo jedan stariji putnik zadobio ozbiljnije povrede.

Guverner provincije Nevsehir Abdurahman Savaš rekao je da je poginuo jedan brazilski turista, a neimenovani pokrajinski zvaničnik je kasnije dodao da je i jedan španski turista podlegao povredama nakon što je prebačen u bolnicu, prenosi AFP.

Halil Uluer, vlasnik kompanije Anadolijski baloni koja je organizovala obilazak i čiji se balon srušio, rekao je turskoj novinskoj agenciji Anadolija da je jedan turista umro od srčanog udara, dok je guverner Savaš kazao da je druga osoba preminula u bolnici.

Kako navodi Anadolija, poginuli turisti su imali 71 i 65 godina.

Ovo je drugi poguban let balonom u Kapadokiji otkako su takvi izleti tamo počeli da se organizuju prije više od 10 godina, a u sličnom sudaru dva balona 2009. godine jedan britanski turista je poginuo i devet povrijeđeno.

Današnja nesreća skrenula je pažnju na sigurnost balona i pokrenula pitanja da li se nad Kapadokijom može lansirati preveliki broj balona u isto vrijeme, pošto nekoliko kompanija nude takve ture, a turska služba civilne avijacije saopćila je da je pokrenula istragu o nesreći.

Vlasnik balona punjenog vrelim vazduhom koji se u ponedjeljak srušio rekao je da je "šokiran" tragedijom, ali je napomenuo da je pilot preduzeo sve neophodne mjere sigurnosti.

Letovi balonom postali su veoma popularni među turistima u Kapadokiji, a prethodna nesreća koja se prije tri mjeseca dogodila u Luksoru u Egiptu odnijela je u februaru 19 ljudskih života.

Kapadokija je poznata turistička destinacija upravo zbog vulkanskih kupa koje nazivaju vilinskim dimnjacima.