Stravična nesreća u Luxoru
55

19 turista poginulo u padu zračnog balona u Egiptu

Klix.ba
Foto: Christopher Michel
Foto: Christopher Michel
Najmanje 19 stranih turista je poginulo u nesreći u egipatskom gradu Luxoru. Do nesreće je došlo nakon što se srušio zračni balon, javile su vlasti.

Prema prvim informacijama 19 od 20 turista, koji su bili u balonu, su poginuli. Jedan sigurnosni zvaničnik kazao je AP-u da se prije pada balona čula eksplozija koja je izazvala požar.

Glasnogovornik kompanije koja iznajmljuje balone, Ahmed Aboud, rekao je Reutersu da su pilot i jedan turista preživjeli nesreću, koja se dogodila nakon eksplozije plina.

"U balonu je bilo 20 putnika i pilot. Dogodila se eksplozija i 19 putnika je poginulo", izjavio je Aboud dok je jedan uposlenik u telefonskom razgovoru za AFP kazao da još uvijek nikome nije jasno šta se tačno dogodilo.

"Ne znamo šta je pošlo po zlu, ali ovo je užasno", rekao je kroz suze.

Oslanjajući se na izjave ljekara NBC News javlja da je devet poginulih turista bilo iz Hong Konga, četiri iz Japana te po dvoje iz Velike Britanije i Francuske, dok identite preostalih tek treba utvrditi.

Fotograf Christopher Michel, koji je bio balonu ispred onoga koji se srušio, na Twitteru je napisao da je čuo eksploziju i vidio dim.

Luxor leži na obalama rijeke Nil i poznato je turističko odredište.