Recep Tayyip Erdogan
0

"Turska bi mogla povući trupe s Kipra"

FENA
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AP)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AP)
Turska je voljna da preuzme svoj dio odgovornosti za rješavanje problema Kipra i mogla bi da povuče svoje trupe s ostrva, ako bi se postigao dogovor, izjavio je u utorak turski premijer Recep Tayyip Erdogan.

Kipar je podijeljen 1974. godine, nakon što je vojska Turske zauzele njegov sjeverni dio da bi spriječila priključenje ostrva Grčkoj, u kojoj je tada na vlasti bila vojna hunta, podsjeća Reuters.

Podijeljenost Kipra predstavlja prepreku Turskoj da se priključi Evropskoj uniji, jer kiparski Grci, koji u EU predstavljaju cijelo ostrvo, imaju pravo veta kojim mogu da spriječe ambiciju Ankare.

U intervjuu za tri lista kiparskih Grka, objavljen u utorak, Erdogan je rekao da je cilj Turske "postizanje trajnog opšte prihvatljivog rješenja za kiparski problem".

"Mi smo spremni da ispunimo svoj dio obaveze da bi se postigao taj cilj i niko ne treba da sumnja u iskrenost Turske", naglasio je on.

Turska drži oko 30.000 svojih vojnika na sjeveru Kipra, gdje je tamošnja turska manjina proglasila svoju republiku, koju priznaje samo Ankara.

Erdogan je kazao da je Turska spremna da te vojnike povuče, ako se postigne dogovor za Kipar, ali je, istovremeno, rekao da neće biti prihvaćeno da se to učini odmah.

Kiparski Grci i Turci počeli su najnoviju rundu pregovora o ujedinjenju u septembru 2008. godine, ali je napredak slabiji nego što se u prvi mah mislilo.