Počeli pregovori o ujedinjenju Kipra

F
FENA
11.1.2010. u 11:11
0
0
Počeli pregovori o ujedinjenju Kipra
0
Počeli pregovori o ujedinjenju Kipra Foto: Reuters
Grčki i turski lideri na Kipru započeli su u ponedjeljak maratonske pregovore kako bi u 2010. godini došli do sporazuma o ujedinjenju otoka podijeljenog već 35 godina.
Predsjednik Kipra Demetris Christofias i Mehmet Ali Talat, lider Turske Republike Sjeverni Kipar, koju je priznala jedino Ankara, sastat će se šest puta, 11,12, 13, 25, 26. i 27. januara.

Christofias i Talat su se već šezdesetak puta sastali u posljednjih 15 mjeseci, ali se još uvijek spotiču oko bitnih pitanja kao što su sigurnost i vlasništvo, prenio je AFP.

Okosnica nove runde pregovora trebalo bi da budu raspodjela vlasti, ekonomija i pitanja povezana s Evropskom unijom. Pravo na vlasništvo će također biti na dnevnom redu.

Sjednice će se održavati u zvaničnoj rezidenciji šefa misije UN-a na Kipru Taye Brook Zerihouna, u tampon zoni koja razdvaja otok na sjeverni dio koji je okupirala turska vojska i južni dio koji je u Evropskoj uniji.

Iako je malo napretka ostvareno otkako su pregovori obnovljeni u septembru 2008. godine, specijalni izaslanik UN-a Alexander Downer je nedavno izjavio da je optimist kad je u pitanju sporazum i da bi se on mogao postići u 2010.

Kipar je podijeljen nakon invazije koju je izvela turska vojska na sjeverni dio otoka 1974. godine, odgovorivši na državni udar grčkih nacionalista koje je tada podržavla hunta na vlasti u Atini želeći da otok pripoji Grčkoj.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: