Grad pod vodom
59

Turisti se kupaju na Trgu Svetog Marka u Veneciji

Klix.ba
Venecija ponovo s razlogom nosi nadimak Plutajući grad. Nakon jake kiše 70 posto grada je pod vodom, poplavljene su historijske palače, zgrade, prodavnice, a ulice su u potpunosti blokirane. No, mnogim turistima to ne smeta. Neki su pronašli način da se dobro zabave pa se kupaju na trgovima.

Obilne padavine donijele su velike probleme građanima Venecije. Nivo vode u laguni dostigao je 149 centimetara, što je šesti najviši evidentirani nivo od 1872. godine, odnosno otkada se mjeri nivo morske vode u laguni.

No, porast nivoa mora turistima je donio novu zabavu. Mnogi su uživali na Trgu Svetog Marka gdje su u vodi postavili stolove i stolice te u kupaćim kostimima sjedili u vodi, a neki su se čak odlučili i okupati.

Naravno, mnogi su odlučili kupiti gumene čizme i ne odustati od odmora u Plutajućem gradu, ali oni koji ne vole kišu i kojima nije zanimljivo vrijeme provoditi u potopljenom gradu spakovali su se i otišli iz jednog od najljepših gradova svijeta.

Venecija se godinama bori s poplavama, pogotovo u ovo doba godine. Lokalne vlasti pokrenule su plan izgradnje mobilnih barijera, međutim ta ideja neće biti realizovana prije 2014. godine.

Nevrijeme nije svima donijelo radost i zabavu. U Toskani je 200 ljudi evakuisano iz svojih domova.

Najpogođenija regija je pokrajina Masa Karara, gdje se proizvodi mramor.