Trebao biti u Granadi
23

Turci se zahvalili Azerbejdžanu jer je odbio sastanak s Armenijom u Španiji, kritikovali i Zapad

V. K.
Recep Tayyip Erdogan i Ilham Alijev (Foto: EPA-EFE)
Recep Tayyip Erdogan i Ilham Alijev (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je Azerbejdžan saopćio kako predsjednik ove države Ilham Aliyev neće prisustvovati sastanku sa armenskim zvaničnicima u Granadi, iz Turske su pozdravili ovakvu odluku Bakua.
Naime, Alijev je izjavio kako neće prisustvovati proširenom formatu sastanka iz razloga što na njega nije pozvan predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Kako se navodi, Azerbejdžan je predložio da pozove turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da dođe na pregovore, ali su se Pariz i Berlin usprotivili toj ideji. U izvještaju je ovo neslaganje navedeno kao jedan od razloga otkazivanja sastanka.

Tim povodom oglasio se i glasnogovornik Erdoganove stranke Omer Celik koji je rekao kako je Turska zahvalna Alijevu zbog ovakvog poteza.

"Predsjednik Alijev je otkazao posjetu Španiji jer učešće Turske nije prihvaćeno kao uslov za sastanak. Želimo da izrazimo zahvalnost zbog toga", poručio je Celik.

Također se osvrnuo i na činjenicu da zapadni zvaničnici nisu pozvali Tursku na sastanak.

"Sastanku će prisustvovati Francuska, Njemačka, Evropska unija i Armenija. Oni pozivaju Azerbejdžan, ali Turske nema. Možete li to zamisliti?", pitao je glasnogovornik stranke.

Inače, ranije je planirano da se sastanak održi na marginama samita Evropske političke zajednice. Uoči planiranog susreta, predstavnici Armenije i Azerbejdžana sastali su se i u Briselu gdje su razgovarali o daljim potezima kada je riječ o statusu Nagorno-Karabaha.