Zastave i pjesma
2.2k

Turci proslavili Erdoganovu pobjedu na ulicama Sarajeva

Piše: Dž. L.
Veliki broj turskih državljana koji žive u Bosni i Hercegovini proslavio je večeras na ulicama Sarajeva pobjedu Recepa Tayyipa Erdogana na današnjim predsjedničkim izborima u Turskoj.

Grupa Turaka kružila je ulicama glavnog grada s automobilima okićenim zastavama Turske i Erdoganovim fotografijama. Trubeći sirenama u znak Erdoganove pobjede provozali su se od Ilidže do Baščaršije gdje su se zaustavili kod sarajevske Vijećnice i uzvikivali Erdoganovo ime.

Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba

Podsjećamo, turski lider Recep Tayyip Erdogan ponovo je izabran za predsjednika Turske. Prema još nepotrvđenim rezultatima on je osvojio više od 50 posto, odnosno 20 miliona glasova, što je dovoljno da izbori ne odu u drugi krug.

Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba

Na današnjim predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Turskoj blizu 56 miliona Turaka u zemlji i tri miliona u inostranstvu imalo je pravo glasa na izborima.

Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba

Prijevremeni izbori u Turskoj zakazani su u aprilu ove godine nakon prošlogodišnjeg referenduma na kojem su građani odlučili da država pređe na predsjednički politički sistem.

Osam političkih stranaka i 68 nezavisnih kandidata našlo se na izbornim listama za ulazak u 27. saziv turskog parlamenta.

Milioni građana u Istanbulu, Ankari, Antaliji i drugim gradovima širom Turske večeras slave Erdoganovu pobjedu. Okupljeni na ulicama i trgovima uzvikivali su Erdoganovo ime još otkako su izašli rezultati prvih glasova prema kojima je Erdogan bio u vodstvu.

Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba

"Zahvaljujem se svima širom svijeta na podršci. Nadam se da će ovi izbori biti dobri za našu naciju. To je moja iskrena želja. Nezvanični rezultati izbora su ispred nas prema kojima mi je naša nacija dala izvršno predsjedništvo ove zemlje. Ovo je velika odgovornost na mojim i ramenima vladajuće partije. Želim se zahvaliti svim građanima koji su progovorili sami za sebe i za nas. Hvala svoj našoj braći koja je iskoristila svoje pravo glasa. Naša nacija je sama od sebe vladajuća partija", rekao je Erdogan u obraćanju građanima.

Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba

Prema nezvaničnim rezultatima Erdogan je osvojio 52,7 posto glasova, odnosno skoro 25 miliona glasova. Na drugom mjestu je Muharem Ince koji je osvojio 30,7 posto, odnosno više od 14 miliona glasova.