Svijet
0

Turci na referendumu o ustavnim promjenama

FENA
Turci su počeli izlaziti na birališta, niti puna tri mjeseca nakon parlamentarnih izbora, kako bi prihvatili ili odbacili amandmane na Ustav, među kojima je najvažniji prijedlog o direktnom izboru predsjednika države.

Oko 42,6 miliona birača pozvano je na referendum, peti po redu u historiji Turske. Smatra se da će većina Turaka podržati prijedlog reforme, iako se ne očekuje da će odaziv biti velik kao na parlamentarnim izborima kada je dosegao 85 posto.

Prema tekstu amandmana, koji je predložila vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK), predsjednik države imao bi petogodišnji mandat s pravom na samo jedan reizbor, za razliku od aktuelnog zakona koji dopušta više mandata.

Vladajuća stranka podnijela je prijedlog ustavne reforme u maju suočena s oštrom kampanjom sudija, vojske i univerziteta protiv njezinog kandidata za predsjednika, tadašnjeg šefa diplomatije Abdullaha Gulla.

AK je stranka islamističkih korijena, a supruge premijera Tayyipa Erdogana i samog Gulla nose veo, što je trn u oku za sekularne krugove.

Gull je u konačnici ipak izabran za predsjednika nakon što je premijer sa svojom strankom AK uvjerljivo pobijedio na izborima koje je raspisao kako bi izišao iz krize.

AK je pozvala birače da podrže promjene jer će to ojačati demokratiju u zemlji, a tim pozivima pridružio se i Gul na čiji položaj neće utjecati ishod referenduma.

"Smatram da je vrlo važno za našu zemlju i našu demokratiju da ljudi izađu na ovaj referendum i izraze svoju volju u pogledu ustavnih promjena", rekao je Gul.